Ugrás a tartalomra

A lekommunistázott vöröskáposzta

2017. március 29. szerda
Az egykori híres labdarúgó, a budafoki Szőke István utólag lett „olimpiai bajnok”
A lekommunistázott vöröskáposzta

Szőke István csatár, jobbszélső volt az FTC-ben, a Volánnál, az FTC örökös bajnoka, 13-szoros válogatott, Eb-negyedik helyezett, BEK-negyeddöntős, UEFA-kupa-elődöntős, Vásárvárosok Kupa-győztes – most már olimpiai bajnok is. Legalábbis negyven év után, 70. születésnapjára, februárban megkapta az azóta áhított mexikói olimpiai aranyérem másolatát…

– Sose hittem volna, hogy eljön az a pillanat az életemben, hogy egyszer a vitrinembe kerülhet az „elveszett” olimpiai aranyérem, amiért akkor keményen megdolgoztam, és amire csaknem negyven évet vártam – mondta az egykori ferencvárosi legenda, aki jó egy évtizede Budafokon lelt otthonra. – Jól ment a játék a Fradiban, abban a csodacsapatban, amelyben többek között Albert, Rákosi, Varga, Novák, Fenyvesi és Szűcs rúgta a labdát. Beválogattak a mexikói olimpiára utazó keretbe, amire nagyon készültem, de közvetlenül az utazás előtt váratlanul kihagytak az együttesből, amit azóta se tudtam megemészteni, s lelkileg belebetegedtem. Borzasztó volt látni a tévében, amikor más nyakába akasztották az aranyérmet. Ha rágondolok, ma is sírva fakadok.

– Mivel indokolták váratlan kihagyását?

– Semmivel, de később megtudtam, hogy edzőm, Lakat Károly egyik csípős megjegyzése miatt maradtam le az olimpiáról. Az utazás előtti vacsorán mondta hangosan a vöröskáposztára mutatva, hogy ő még savanyúságban sem tudja elviselni a vöröset… Ez tudomására jutott a legfőbb sportvezetőnek, aki amúgy sem szerette a fasisztának tartott csapatot, és azt mondta, nem kell a Mexikóba utazó válogatottban hat fradista, elég öt is. Én voltam a legfiatalabb, engem hagytak itthon, amikor életem talán legjobb formájában voltam. S milyen az élet, az olimpián már csak négy FTC-játékos lépett pályára, merthogy Varga Zoltán disszidált.

– Utólag mégis „olimpiai bajnok” lett. Kinek köszönhetően?

– Nyertes Zsuzsa színésznőnek, illetve sógorának, Szabó Attila ötletgazdának, aki az FTC Baráti Körének egyik leglelkesebb tagja, és az olimpiai aranyérem másolatával szeretett volna meglepni a kerek évfordulómon. A színésznő jó kapcsolatot ápol a Pécsi Ildikó–Szűcs Lajos házaspárral, és elkérte az egykori világválogatott labdarúgó egyik legféltettebb kincsét, hogy lemásoltassa. Lajostól nem kis döntés volt, hogy végül is odaadta. Nyertes Zsuzsa addig járta a várost, míg rátalált arra az ötvösre, aki elvállalta a másolat elkészítését.

– Milyen érzés „olimpiai bajnoknak” lenni?

– Jó, megnyugtató, még ha jelképes is az egész. Érdekes, a másolat csillogóbb, mint az eredeti…

(Temesi László)