Ugrás a tartalomra

A 13 aradi vértanúra emlékeztek a Donát-hegyi emlékműnél

2016. október 06. csütörtök
Október 6. a magyar nemzet gyásznapja - A hagyományoknak megfelelően a Baross Gábor Telepi Polgári Kör szervezésében tartott megemlékezésen részt vett és koszorút helyezett el Karsay Ferenc polgármester is
A 13 aradi vértanúra emlékeztek a Donát-hegyi emlékműnél

A Himnusz eléneklése után először a Baross Gábor Általános Iskola két diákja, Czigány Dorina és Szűcs Írisz szavalt. Ezután Monostoriné Szeleczky Gabriella, a Baross Gábor Általános Iskola történelemtanára ünnepi beszédében az aradi mártírok életútját ismertette pár mondatban, szerepüket az 1848-49-es forradalomban és szabadságharcban.

Mint fogalmazott, a világosi fegyverletétel 1849. augusztus 13-án megtörtént. Ferenc József felfüggesztette a magyar alkotmányt. Haynau megkezdte a bosszúálló mészárlást. Kossuth Lajos a kormánnyal együtt Törökországon át elmenekült. A börtönök megteltek. A tiszteket lefokozták, közlegényként az osztrák hadseregbe sorozták, megalázó beosztásukban éveket töltöttek. Aki tehette, emigrált vagy elbujdosott. Ők tizenhárman, a vértanúk, az aradi vár foglyaként várták a sorsuk beteljesülését. A 13 tábornok Aradon és Batthyány Lajos Pesten emberfeletti bátorsággal viselte el a halált. - mondta Monostoriné Szeleczky Gabriella. A Nagytétényi Polgári Kör nevében Lászlóné Varga Éva, a Baross Gábor-telepi Polgári Kör nevében Szeibert István, Balázs Jánosné és Pipás László, az ifjúsági tagozat részéről pedig Orbánné Pataki Éva tanárnő, Szűcs Írisz és Czigány Dorina koszorúzott. A budafok-tétényi Pofosz képviseletében Péter Árpád elnök helyezte el a tisztelet koszorúját. A megemlékező műsorban Ambrus Károly játszott tárogatón.
 

Kapcsolódó anyagok: http://www.promontortv.hu/2016/10/17/az-aradi-vertanukra-emlekeztek-donat-hegyen/