Tájházak napja a Barlanglakás Emlékmúzeumban

Időpont: 2021-06-26 17:00
Helyszín: Barlanglakás Emlékmúzeum, 1222 Budapest, Veréb utca 4.
További információ:

Budafok és Tétény történetének elválaszthatatlan részét képezik az egykori barlang- és pincelakások. Egészen a közelmúltig tömegek laktak ezekben a kényszerűségből kialakított lakásokban, nehéz körülmények között. A 20. század közepére azonban sok pincelakás fölé ház épült, az egykori kényszerlakhelyek elnéptelenedtek. Mély udvarok még láthatók a kerületben sétálva, de a lakások mára már eltűntek.

Lakók, albérlők, iparosok – Barlanglakások a mindennapokban

 

Nyitva tartás: 17:00-22:00

17:00 Kapunyitás

17:00 Appel Péter: Hagyományos mesterségek Budafokon

A Tájházak Napja alkalmából első tematikus tárlatvezetésünkön megújuló kiállításukról tudhatnak meg többet az érdeklődők. A barlanglakások egykori lakói munkások, mesteremberek voltak. Utóbbiak használati tárgyaival ismerkedhetnek meg az emlékkiállításon kialakított műhelyben. 

18:00 Terestyák Tamás: Barlanglakások Budafok-Tétényben

Ma már csak egy látogatható, de egykor százával voltak láthatók barlanglakások Budafok-Tétényben. Kialakulásukról, sorsukról, és a napjainkban fennmaradt emlékkiállításról tudhatnak meg többet ezen az előadáson.

19:00 Appel Péter: A barlanglakók mindennapjai

Hogyan éltek, mivel foglalkoztak a barlanglakások lakói Budafokon és Tétényben? Az egyszerű körülmények között élő szegény emberek sorsáról tudhatnak meg többet előadásunkon.

20:00 Terestyák Tamás: Savoyai Jenő és Promontor

Savoyai Jenő háborús hősként vonult be a köztudatba sikeres harcaival a törökök ellen. A hadvezér több birtokon is kapott a felszabadult Magyarországon, többek között az akkor még néptelen Promontort is, amely a következő évtizedekben benépesült. Előadásunkon megismerhetik a zseniális hadvezér életét és azt, hogyan vált Promontor virágzó településsé.

21:00 Appel Péter: Szőlőtermesztés Promontoron

A filoxéravész előtt Promontoron virágzó szőlőkultúra működött. Kiegészülve a föld alatti pincerendszerekkel, Promontor, majd Budafok borászati központtá vált. A szőlőfajtákról, művelési technikákról, borkészítésről tudhatnak meg többet ezen az előadáson.

22:00 Zárás.

A programokon az egységes Múzeumok Éjszakája karszalaggal, valamint az érvényben lévő járványügyi szabályok betartása mellett lehet részt venni.

Karszalag árak:
Felnőtt karszalag: 1500 Ft
Gyermek karszalag: 800 Ft