Ugrás a tartalomra

Budafok-Tétény - Családbarát Hely - Videóval frissítve!

2017. június 23. péntek
A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által adományozott díj átvételekor Karsay Ferenc polgármester azt hangsúlyozta, az önkormányzat arra törekszik, hogy a családbarát intézkedéseit összefüggő egészként, rendszerben gondolkodva valósítsa meg.
Budafok-Tétény - Családbarát Hely - Videóval frissítve!

Karsay Ferenc úgy fogalmazott: „a budafok-tétényi önkormányzatra vonatkozóan nem szeretném felsorolni, hogy mi mindent tettünk a településünkön, aminek köszönhetően ezt a mostani elismerést, a Családbarát hely címet elnyerhettük. A dolog lényege, hogy rendszerben gondolkodunk, a születés pillanatától - a Babacsomagtól – az emberi élet utolsó pillanatáig igyekszünk segíteni a családok, a fiatalok, a csecsemők és az idősek életét egyaránt. Ebben a sorban az utolsó lépés talán az, amikor az önkormányzat támogatásával, közösségi szolgálat keretében kerületi középiskolások segítenek egyedülálló nyugdíjasokat, és közben nyilván, számos egyéb hasonló lépés is van, de ismétlem, a dolog lényege, hogy mindezt egyben, rendszer szinten igyekszünk kezelni” – tette hozzá a polgármester. 

„Nekem megvan a saját három királyfim és három királylányom otthon, és erre nagyon büszke vagyok mint édesapa, és most már az első unokám is megszületett" - mondta Karsay Ferenc, majd úgy folytatta: „korábban, amikor a gyerekeink még kisebbek voltak, nagyon gyakran voltam kénytelen megélni azt, hogy többen is azt kérdezgették, van-e otthon tévénk, ismerjük-e a védekezés, a születésszabályozás módszereit, illetve, hogy minek nekünk ennyi gyerek. Minden egyes alkalommal el kellett magyaráznunk, hogy nekünk ez fontos, mi ezt komolyan gondoljuk, nem véletlen a dolog. Kínomban azt találtam ki magyarázatként, hogy számunkra ez a luxus egyik formája, én erre szeretem költeni a pénzemet, ami van. Ezért is nagy élmény számomra, hogy ez a mozgalom létrejött és működik” – mondta a polgármester. A díjátadón az önkormányzat képviseletében részt vett a szociális területért felelős alpolgármester, Szepesfalvy Anna is.

A Prof. Dr. Kopp Mária által alapított Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom idén országos hálózattá fejlődött. A 12 várossal, településsel és kerülettel kötött együttműködés jeléül, Családbarát Hely címet adtak át azok képviselőinek, mellyel szeretnék elősegíteni a családbarát szemlélet terjedését, helyi rendezvények, programok és előadások szervezését.

A keddi díjátadóval egybekötött sajtótájékoztatót a családbarát helyként működő Porcellino étteremben tartották. Skrabski Fruzsina, a mozgalom elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a gyermekvállalással nem megáll, hanem éppen ellenkezőleg, azzal kezdődik az élet. Bejelentette, az utóbbi időszakban jelentős fejlődés történt a mozgalom életében, intézményesült, országos hálózattá alakult. Céljuk az, hogy az egyéni kezdeményezéseket összefogva a közösség erejére hívják fel a figyelmet, hiszen „a 12 csatlakozott helyi szervezet a családbarát intézkedések vállalásával egymástól tanulhat és megoszthatja a jó gyakorlatokat. ” - tette hozzá a mozgalom elnöke.

A köszöntő után Pálfay Erzsébet, hálózati projektvezető arra az alapvető problémára hívta fel a figyelmet, miszerint a magyarok átlagosan 2-3 gyermeket szeretnének, végül azonban egyet vállalnak. Erre lokális szintű válaszokkal és a helyi közösségek megalakulásával, erősítésével lehet válaszolni, mondta a projektvezető. A mozgalom elképzelése „hogy év végéig minden megyében helyi közösségeket szervez, akik tudják képviselni és terjeszteni a családbarát szemléletet és ezzel hozzátenni a közös cél megvalósulásához, hogy megszülessenek a kívánt gyermekek.”

A mozgalom bemutatása után Skrabski Fruzsina és Pálfay Erzsébet átadta a Családbarát hely elismeréseket. A díjazott helyi képviselők néhány mondatban szintén kifejtették az együttműködéssel kapcsolatos gondolataikat. Családbarát hely címet vehetett át: Bag polgármestere, Jamrik László, Békéscsaba szociális tanácsnoka Herczeg Tamás, Biatorbágy humán területekért felelős alpolgármestere, Varga László, Budafok-Tétény polgármestere, Karsay Ferenc, a debreceni Családsegítő és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője, Orosz Ibolya Aurélia, Eger polgármestere, Habis László, Győr alpolgármestere, dr. Somogyi Tivadar, Óbuda-Békásmegyer Szociális Szolgáltató Főosztályának vezetője, Dr. Gallóné Nagy Judit, Solt polgármestere, Kalmár Pál, Szeged Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottságának elnöke, Joób Márton, Székesfehérvár Ifjúsági és Civilügyekkel foglalkozó tanácsnoka, Molnár Tamás és Tárnok polgármestere, Szolnoki Gábor.

Karsay Ferenc polgármester a díjat megköszönve egyúttal minden jelenlévőt invitált a szeptember 16-án a budafok-tétényi Klauzál Házban tartandó Családi napra, amelyet az önkormányzat a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalommal együtt szervez, egy országos rendezvénysorozat első állomásaként.

„Színes, egész napos programkínálattal készülnek a szervezők, gyerekkoncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, baba-mama tréningekkel, majd komolyabb tematikájú előadásokkal, kerekasztal beszélgetésekkel is. Itt adják majd át a Kopp-Skrabski-díjat is, melyet azok kaphatnak, akik kiemelkedő tevékenységet végeznek a társadalom lelki egészségéért, támogató közösségek létrejöttéért, a családbarát szemlélet terjesztéséért, a tervezett gyermekek megszületéséért. Mindenkit nagy szeretettel várunk tehát Budafok-Tétényben szeptember 16-án!” – tette hozzá Karsay Ferenc polgármester.

 

Fotók: Kocsis Zoltán.

Részletek: http://www.hirado.hu/2017/06/13/csaladbarat-hely-cimeket-adott-at-a-harom-kiralyfi-harom-kiralylany-mozgalom/

A Promontor TV összeállítása: