Ugrás a tartalomra

Átadták a DunaFokot, Budafok új szabadidőparkját - Videóval frissítve!

2019. június 25. kedd
Június 21-én, a Kerület Napján ünnepélyes keretek között adták át a kerület új Duna-parti sétányát és szabadidőparkját. Az átadó ünnepségen részt vett Tarlós István, Budapest főpolgármestere, valamint Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere.
Átadták a DunaFokot, Budafok új szabadidőparkját - Videóval frissítve!

A Hosszúréti-patak és a Duna által határolt partszakasz valaha a kerület sportéletének fontos helyszíne volt, az elmúlt évtizedekben azonban sajnos nagyrészt kihasználatlanná vált. Budafok-Tétény önkormányzata 2015-ben döntött a terület megújításáról, rendezéséről, melynek célja, hogy az idelátogató lakosok kellemes, a szabadidő eltöltésére alkalmas helyet találjanak a Budafok városközpontjával közvetlen kapcsolatban lévő Duna-parton.

,,Kiemelt szempontunk volt, hogy a park az itt élők elképzeléseinek maximálisan megfeleljen, így a kerületi lakosokat is bevontuk a tervezésbe. A beérkezett javaslatok alapján komplex célokat tűztünk ki magunk elé, így a most átadott park egyaránt alkalmas a sportra, a kikapcsolódásra, a játékra, szabadidő kellemes eltöltésére” — mondta Karsay Ferenc az átadóünnepségen.

A Főváros TÉR_KÖZ pályázata által is támogatott önkormányzati beruházás megtervezésben a lakosság is részt vehetett: a 2017 őszén tartott társadalmi egyeztetés során mondhatták el véleményüket, valamint a lakosság nevezhette el a megújult területet.

Fontos, hogy a budafoki közvetlen Duna-part Natura 2000 természetvédelmi védettség alatt áll, ezért a beruházás tiszteletben tartotta a természeti környezetet, megtartotta a meglévő fákat és az ártéri aljnövényzetet, a lehető legkevesebb beavatkozás történt ebben az övezetben.

,,A természeti környezet megőrzése olyan értékteremtés, mely évszázados viszonylatban meghatározhatja egy város, városrész élhetőségét. Budapest földrajzi helyzetéből adódó lehetőségeit az első lakók letelepedésétől kezdve alapvetően a Duna határozta meg (…) A Budafok-Tétényen áthaladó Duna szakasz kitűnő adottságokkal rendelkezik: lehetséges az érintetlen part szabad megközelítése, amit most Polgármester úrék kulturáltan felhasználhatóvá tettek.” — mondta Tarlós István.

Átadták a DunaFokot, Budafok új szabadidőparkját - Videóval frissítve!

A Főváros a pályázat keretein belül 200 millió forinttal támogatta a szabadidőpark létrehozását, melyben multifunkcionális sportpályát, új kerékpárutat, valamint street workout parkot hoztak létre.

A gyerekeket a szaladgálásra csábító zöld gyepen túl új, mozgásra ösztönző modern játszótér várja: itt három trambulin, gumidombok, mászóka-bújócska falak, hinták, alagút és mászókák kaptak helyet.

A szabadidőpark egyik célja, hogy kikapcsolódhassunk a hétköznapok nyüzsgéséből, amelyben parti pihenőpontok segítenek. A társadalmi egyeztetés során sokan kérték nyilvános WC építését is, így a szolgáltatóépület részeként ez is helyet kapott a területen.

A fejlesztés kiemelten kezelte a környezetvédelmi szempontokat, célja, hogy közelebb hozza a Dunát és vele együtt a természetet az emberekhez, élhető, szerethető városi oázist létrehozva. Ennek részeként új sétányt alakítottak ki külön kerékpárúttal, emellett pedig a partra vezető lépcső és rámpák is megújultak.

A természetvédelmi területről információs táblákat helyeztek ki a környezeti nevelés érdekében.

A Hegeshow extrémsport-bemutatóját követően, a polgármesterek közösen vágták át az átadást jelentő nemzeti színű szalagot. A résztvevők megtekintették az elkészült szabadidőparkot és sétányt, akinek pedig kedve volt az bekapcsolódhatott a Kerület Napi programokba is.   

Fotó: Horváth Tamás