Térkép
Ingatlanok
Állásajánlatok
Egészségügy
school Oktatás

Legfrissebb híreink

2017-03-29

A Leányka Tagóvoda lett 2016-ban az Év Óvodája

A Promontor Televízió tavaly év végén hirdette meg az Év Óvodája versenyt, melyen Budafok-Tétény mind a 14 tagóvodája részt vett.

2017-03-29

Topotéka - Budafok-Tétény múltjáról, jelenéről digitálisan

Ismét elsők között van kerületünk. Közösen alakíthatjuk, bővíthetjük a településünkre vonatkozó nyilvános adattárat.

2017-03-29

A BMTE tovább írná a tündérmesét - Videóval FRISSÍTVE!

A Sopron ellen már a legjobb négy közé jutás a tét a budafoki labdarúgók számára a Magyar Kupában

Programok

Polgármester


Egyaránt tisztelet a bátraknak és a higgadt, megfontolt vezetőknek!

Majd’ 170 éve annak, hogy a rendi és egyéb - széthúzást eredményező - érdekeken felülkerekedve győzött a nemzeti összefogás. Mi magyarok akkor bizonyítottunk be első alkalommal magunknak és a világnak, hogy merünk küzdeni önmagunkért és hiszünk abban, hogy „A magyar név megint szép lesz,/Méltó régi nagy híréhez;/Mit rákentek a századok,/ Lemossuk a gyalázatot!” A forradalom egyik jelképévé vált költőnk, Petőfi Sándor által sokak helyett, sokak nevében kimondott gondolatok akkor közakaratként hatottak. A történelmi pillanat örökérvényű maradt, akkor és ott, a pesti forradalmi hevületben dőlt el végérvényesen, hogy nincs visszaút, a polgárosodás irányába indul el az ország, a rendi érdekeket felülírják a nemzeti érdekek.

A küzdeni akarás és az önzetlenség volt az 1848-as márciusi pesti ifjak legfőbb jellemzője, de legalább annyira kellett a sikerhez, a győzelemhez az olyan érett, megfontolt és tiszteletreméltó elmék, arisztokraták, főrendi urak és felvilágosult polgárok állhatatossága is, mint Széchenyi István, Kossuth Lajos, Batthyány Lajos, Táncsics Mihály, Deák Ferenc vagy az első felelős magyar kormány földművelési, ipari és kereskedelmi minisztere, a budatétényi kötődésű Klauzál Gábor.

Ahogyan a Klauzál Gábor Társaság új elnöke Glattfelder Tamás a társaság idei március 15-i megemlékezésen fogalmazott: „Klauzál nem csak irányítani tudta a márciusi forróvérű ifjúságot a maga tekintélyével, tudásával, szónoki erejével, hanem műveltségével, kompromisszumkereső-készségével a Kiegyezéssel véget ért békés átmenetben is méltón megemlítendő szerepet kapott. Deák Ferenc mellett Klauzál Gábor is ott ült annál az asztalnál, amely mellett a kiegyezés pontjai fogalmazódtak és ezt nem felejthetjük el akkor sem, ha magát a Kiegyezést ő sajnos már nem élhette meg. Az ő halálának 150 évfordulójáról épp tavaly emlékeztünk meg. Büszkék vagyunk arra, hogy az idei márciusi szabadságharc és forradalom ünnepén egy kicsit kerületünk polgárát is ünnepelhetjük, munkásságát példaként mutathassuk be a világnak.”

Tisztelet a bátraknak! – fogalmazódott meg idén is március idusán az 1848-as forradalom és szabadságharc mai üzenete. A párhuzam ugyanis könnyen fellelhető. A magyar nemzeti önállóságért, szuverenitásért folytatott küzdelemben a helyzet ma sokban hasonlatos a 169 évvel ezelőttihez. 2010 óta, amikor a polgári kormány megalakult, folyamatosan bizonyítanunk kell a világgal szemben, hogy méltók és képesek vagyunk magyar nemzeti érdekeink védelmére, szabadságunk, önrendelkezési jogunk megőrzésére, megtartására.

Március 15-én a hősökre emlékezve, bátorsággal, állhatatos közös tenni akarással legyünk méltók a ’48-as hősökhöz a nemzet érdekében!

Tisztelet a hősöknek!

Karsay Ferenc
polgármester