Térkép
Ingatlanok
Állásajánlatok
Egészségügy
school Oktatás

Legfrissebb híreink

2017-06-23

Tovább szépül Budafok-Tétény – Újra lehet pályázni a felújításokra!

Folytatódhat a budafoki belvárosi épületek homlokzati és tetőszerkezeti elemeinek, illetve Budafok-Tétény történelmi utcaszakaszain a jelentős eszmei értéket képviselő, régi kapuknak a megújulása. A Képviselő-testület legutóbbi ülésén egyhangúlag elfogadták a korábban kiírt pályázatok újabb fordulóiról szóló határozatokat, amelyeket Németh Zoltán alpolgármester terjesztett a testület elé.

2017-06-23

Budafok-Tétény - Családbarát Hely - Videóval frissítve!

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által adományozott díj átvételekor Karsay Ferenc polgármester azt hangsúlyozta, az önkormányzat arra törekszik, hogy a családbarát intézkedéseit összefüggő egészként, rendszerben gondolkodva valósítsa meg.

2017-06-23

Múzeumok éjszakája Budafok-Tétényben is!

Június 24-én idén is megrendezik a Múzeumok Éjszakáját, amely országszerte számos programmal és helyszínen várja a kultúra szerelmeseit. Kerületünkben több helyszín nyújt családi és kulturális programokat, éjszakába nyúlóan is, melyeket a Törley-járat nevű múzeumbusszal is megközelíthetünk.

Programok

Polgármester


Ünnepeljük együtt a Kerület Napját!

 

Kerületünk sok szempontból egyedülálló. Olyan kerülete van még Budapestnek, amelyik az újkőkor óta lakott, vagy ahol római kori emlékek vannak. De olyan, ahol a kőbányászat már a rómaiakkal megkezdődött, majd a szőlő- és borkultúrával szerencsésen ötvöződött, már nincsen. 

Kerületünk történelme a rómaiakkal kezdődött. Itt volt Töhötöm vezér szállása, itt volt a tétényi országgyűlés, itt alapította újra Savoyai Jenő Promontorium települést a törökdúlás után. Itt volt az országban az első pincemesteri tanfolyam, a borászati szakiskola őse. Budafok az Osztrák-Magyar Monarchia borkereskedelmi központja volt, és közel 300 borkereskedelmi vállalkozásnak adott otthont. A közelmúltról, az utóbbi tíz-tizenöt évről büszkén elmondhatjuk, hogy Budafok-Tétény egyenletesen fejlődik. Minden közvéleménykutatás és statisztika azt igazolja vissza, hogy jó itt élni. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgatomtól kerületünk nemrég elnyerte a "Családbarát hely" megtisztelő címet is, amire mindannyian büszkék lehetünk.

A Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválnak is köszönhetően évről évre egyre többen ismerik meg településünket a kerület határain túl is és viszik jóhírünket a világban. A „kisváros a nagyvárosban” jelmondat ma már széles körben ismert és elismert. A kerület fiatalodása, az egyre több születő gyerek azt támasztja alá, hogy a „mindenki fontos” jelmondatunk nem üres ígéret, hanem biztonságot jelent a családoknak. Az elmúlt években sorra újultak meg középületeink, köztereink, parkjaink, és a közösségi élet is érezhetően felpezsdült a sváb hagyományaira büszke településünkön, ennek az egyedülálló pincerendszerrel rendelkező kertvárosnak, Budapest Bornegyedének.

A történelem alakítói az itt élő emberek. Jó okkal ünnepeljük őket is, a múlt kiválóságait. A teljesség igénye nélkül: Térey Pál 48-as honvédtisztet, Klauzál Gábor reformkori minisztert, Tóth József tanfelügyelőt, Mihalik Sándor helytörténészt, Rudnyánszky Józsefet, Törley József és François Lajos pezsgőgyárost, Vén Emil festőt, Vilt Tibor szobrászművészt, Záborszky Nándor polgármestert és még számtalan iparost, kereskedőt, polgárt, akik felépítették és megőrizték nekünk a települést.

Mint ismert, Záborszky Nándor Budafok rendőrkapitánya és legendás polgármestere volt. 1922-ben került a budafoki rendőrkapitányság élére. Néhány esztendő leforgása alatt hatalmas megbecsülést szerzett Budafokon, ezért amikor a település 1926-ban elnyerte a városi rangot, számottevő többséggel választották meg a meghirdetett polgármesteri tisztségre.

Előtte is tisztelegve adjuk át mostantól minden évben ezen a napon, a Kerület napján az önkormányzat által alapított díjakat és kitüntető címeket. Méltó örökösei a mostani díjazottak az elődöknek! Példaadó munkájukkal, magatartásukkal, eredményeikkel váltak érdemessé a közösség megbecsülésére.

Egyre többen tudják, hogy Budafok-Téténynek nemcsak értékekkel teli múltja, hanem kulturális programokban és látnivalókban gazdag jelene is van. Az önkormányzat és a kerületi borászatok, pincészetek támogatásával nemrég elindult Budafoki Pincejáratnak is köszönhető, hogy az egyre nagyobb számban idelátogató turisták számára is ismerősen cseng a budafok-tétényi alapelv, hogy nálunk a bor és a kultúra egysége adja az élettel teli pezsgést.

A Kerület napján ezt igyekszünk felmutatni és megünnepelni mostantól évről évre!

Szerdán egész napos színes programsorozattal várunk mindenkit az önkormányzat szervezésében. Leleplezzük a Piactér szobrát is, amelyről a legutóbbi borfesztiválon szerveztünk közönségszavazást, és az NKA támogatását is elnyerve valósult meg. Keressük például Budafok-Tétény ifjú tehetségét is, a kerület erős emberét, valamint a XXII. kerület jegyespárját! Koncerteket és helytörténeti sétákat rendezünk, és díjazzuk a kerületi gyerekrajzverseny nyerteseit is. További meglepetés lesz még, hogy ezen a napon jelenik meg először a Bornegyed Magazin, amely negyedévenként Budafok-Tétény gasztronómiai és kulturális életét mutatja majd be. Este utcabálon szórakozhatunk, amelyhez az idén 22 éves, kerületi kötődésű Madarak Zenekar szolgáltatja a talpalávalót. Az utcabál közben veszi át hivatalosan a bajnok BMTE és BMTE II. aranyérmét, és ez alkalomból a csapat részvételével egy dal is elhangzik majd.

Legyünk ott minél többen településünk egyik jeles személyisége, Záborszky Nándor születésének évfordulóján, június 21-én, a Piactéren!

Ünnepeljük együtt Budafok-Tétényt, mostantól évről évre, a Kerület napján!

 

Karsay Ferenc
polgármester

 


 

Hírlevél feliratkozás


Képviselő-kereső

Találja meg az Ön képviselőjét. Kérjük adja meg, melyik utcában lakik:


Iskolai körzet-kereső

Találja meg az Önhöz tartozó iskolát. Kérjük adja meg, melyik utcában lakik: