Programok

Legfrissebb híreink

2015-09-04

Borfesztivál beharangozó a Camponában

Must- és borkóstolót tartott a Soós István Borászati Szakközépiskola

2015-09-03

Újdonságok a Budafoki Borfesztiválon - Szepesfalvy Anna alpolgármester a Jazzy rádióban

Szeptember első hétvégéjén a jó borok, a nagyszerű muzsika, és színes művészeti programok kapják a főszerepet a Budafoki Borfesztiválon - erről nyilatkozott a 90.9 Jazzy-nek.

2015-09-03

A 26. Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválról az Echo TV-ben és az Infórádióban

Karsay Ferenc polgármester az Echo TV Napi aktuális és az Inforádió Barangoló című műsorában ajánlotta a fesztivál programjait.

Polgármester


Immár 26. alkalommal kerül sor a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválra. Nem is gondolnánk, hogy évezredek hagyománya sűrűsödik össze ebben a két napban. A mészkő fejtése már a rómaiak Campona táborának megépítéséhez is szolgáltatta az építőköveket. A török időkben a budai várat erősítették meg a promontori kövekkel. A kőfejtés nyomán keletkezett tágas pincék szinte kínálták magukat a bor tárolására. A XVIII. század első felétől, Savoyai Jenő herceg birtoka szakavatott vezetőinek köszönhető a szőlőkultúra fejlődése. A XIX. század végére Budafok az ország borkereskedelmének központja lett. 1909-ben 300 ezer hektolitert forgalmaztak az itteni borászatok. A magyar pezsgőgyártás legendás alakja, Törley József is itt rendezte be gyárát. A mai utódok olyan hagyományra támaszkodhatnak, amelyet a világon kevés település mondhat a magáénak.
Amikor Önök megcsodálják a borrendek felvonulását, élvezik a helyi és a vendégborászok kiváló nedűit, amikor hagyják magukat sodródni egyik élménytől a másikig, egy gondolat erejéig tiszteljék meg az elődöket, akik ezen a földön találták meg boldogulásukat!

Három színpadon különböző zenei stílusokkal találkozhatunk: a Borudvarban népszerű fesztiválzenekarok lépnek fel. A Pezsgő tér színpadán a pop-, és tánczene képviselői adnak koncertet. A Fröccsteraszon jazz, blues előadók gondoskodnak az igazi klubhangulatról. A koncertek kora délutántól folyamatosan, késő estig zajlanak, szombaton éjszakáig tartó bulival. Családi programokban sem lesz hiány: egész napos játszóház és délelőtt koncertek várják a legkisebbeket.

Újdonságként a kerületben élő képző- és iparművészek is bemutatkoznak: a kézműves vásárnak otthont adó Kossuth utcával párhuzamosan található Magdolna utca, egy igazi kis macskaköves sétány, amelyet a régi Budafok hangulata leng körül: az itt elhelyezett tér installációkon ismerkedhetnek meg az érdeklődők Budafok-Tétény művészeivel és alkotásaikkal. 

Másik újdonság a Civil sziget a Donszky Árpád utcában, ahol civil szervezetek és társadalmi vállalkozások szemléletformáló programjain vehetnek részt a környezet védelmét szem előtt tartó látogatók: bővebb ismereteket szerezhetnek többek között a kreatív újrahasznosítás lehetőségeiről, az energiahatékony építési módokról, a felelős étkezés és a környezettudatos éttermek ismérveiről is.

A szőlőben a nyár napsugarai sűrűsödnek musttá, majd borrá. Az ősz még csak messziről integet, amikor Budafok utcáit és tereit elfoglalja a színes forgatag, és még egyszer átadhatjuk magunkat a könnyed szórakozásnak, a gasztronómia és a borkultúra élvezetének.

Tartsanak velünk!

Hírlevél feliratkozás


Képviselő-kereső

Találja meg az Ön képviselőjét. Kérjük adja meg, melyik utcában lakik:


Iskolai körzet-kereső

Találja meg az Önhöz tartozó iskolát. Kérjük adja meg, melyik utcában lakik: