Ugrás a tartalomra

Világsztár zongoraművész a Klauzál Házban

2017. szeptember 19. kedd
Balázs János és a Cziffra Fesztivál díjazottjai adnak koncertet Budatétényben
Világsztár zongoraművész a Klauzál Házban

Egyedülálló zenei programra várja látogatóit szeptember 22-én a Klauzál Ház, ahol este hét órától Balázs János Junior, Liszt- és Prima díjas zongoraművész ad közös koncertet a Cziffra Fesztivál díjazottjaival. Balázs János, aki kisgyermekkora óta Cziffra György bűvöletében él, tizenegy évesen, amikor elkezdte tanulmányait a Zeneakadémián, elhatározta, hogy minden évben koncertezni fog a virtuóz zongoraművész tiszteletére. Az eleinte kevés nézőt vonzó, növendékkoncertként indult Cziffra-esteknek rövidesen a Zeneakadémia adott otthont – telt házzal, idén pedig már második alkalommal rendezték meg a fiatal zongoraművész által megálmodott Cziffra György Fesztivált. 

Balázs Jánossal, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetőjével e nagyszabású eseményről és a közelgő koncertről beszélgettünk.

– Milyen céllal hívta életre a fesztivált?

– A rendezvényt azzal a kifejezett szándékkal indítottam útjára, hogy méltóképpen őrizzük a világhírű magyar zongoraművész magas művészi színvonalú életművét és hagyatékát. A fiatal művészek zenei pályájának segítése, illetve a nagyközönség számára való bemutatása is alapvető célunk, hiszen Cziffra György életében létrehozott alapítványa is nem egy ma élő zongoraművészt indított el és segített a zenei pályán.

– Ön már nemegyszer muzsikált Budafok-Tétényben, így Balázs Jánost jól ismeri az itteni zeneszerető közönség, de mit tudhatunk a Cziffra Fesztivál ifjú tehetségeiről?

– Tóth Kamilla zongoraművész a legjobb Dubrovay László-mű előadásáért a 2016-os Cziffra Fesztivál Országos Zongoraversenyén egy másik nagyszerű művésszel, Varga Gergő Zoltánnal együtt különdíjat kapott. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója (tanára: Gulyás István – a szerk.), korábban pedig a Snétberger Központban mint korrepetitor tevékenykedett. Kokics Dorina Fanni, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola negyedik osztályos, klarinét szakos növendéke (tanára: Gyulai Endre – a szerk.), aki 2013-ban a XII. Országos klarinétversenyen második helyezést ért el, 2016-ban pedig a XIV. Országos Richter János klarinétversenyen harmadik lett. A tizennyolc évesnél fiatalabb művészek közül ő nyerte el idén februárban a Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség díját. Kállai Ernő Junior Prima díjas hegedűművész, a Magyar Állami Operaház koncertmestere, aki többek között a Carl Flesch Hegedűverseny győztese és a Nemzetközi Szigeti Verseny második helyezettje, a Cziffra Fesztivál Tehetségdíját érdemelte ki 2017-ben. Ezt a címet minden évben két, harminckét évesnél nem idősebb hangszeres művész kaphatja meg kimagasló teljesítményéért. 

– Milyen programmal készülnek a közös hangversenyre? 

– A koncerten főként a romantikus zeneirodalom legnagyobb alkotásai csendülnek fel, de természetesen szeretném bemutatni a közönségnek az ifjú muzsikusokat is, így a zenélés előtt rövid beszélgetést hallhat a közönség. A fiatal tehetségek nemcsak önállóan, de velem is játszanak majd, mert fontos, hogy a kamarazenélés, azaz az együtt zenélés örömét és rutinját megszerezzék. Ennek reményében rövid, ismert karakterdarabokat is előadunk a hangversenyen. (Tamás Angéla)


Jegyvásárlás és további információk itt.