Ugrás a tartalomra

Vigyázunk rátok! - Prevenciós program a Campona Játszóházban

2018. október 30. kedd
Már öt éve rendezik meg a Vigyázunk rátok! elnevezésű ingyenes prevenciós programot a Campona Játszóházban, Budafok-Tétény Önkormányzatának támogatásával. A nagycsoportos óvodásoknak, valamint első és másodikos osztályos tanulóknak szóló előadás-sorozaton rendőrök, mentősök, a Magyar Vöröskereszt dolgozói és tűzoltók tartanak interaktív bemutatót. Idén az ELTE Mikrobiológiai Tanszaka is csatlakozott a programhoz.
Vigyázunk rátok! - Prevenciós program a Campona Játszóházban

Különféle baktériumokat, vírusokat és gombákat ábrázoló színes plüssfigurákat vehettek kezükbe a gyerekek a Vigyázunk rátok című prevenciós előadás-sorozaton a Campona Játszóházban. Az önkormányzat által már öt éve támogatott rendezvényhez idén áprilistól az ELTE Biológiai Intézet Mikrobiológiai Tanszéke is csatlakozott. Az óvodás és kisiskolás gyerekek egy húszperces interaktív előadáson ismerhették meg a hasznos mikroorganizmusokat, amelyek elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez.

Kéki Zsuzsi, az ELTE Biológiai Intézet tudományos munkatársa a gyerekeknek elmondta:  háromszor annyi mikroba él a szervezetünkben és a testünkön, mint amennyi a saját sejtjeink összessége. A mikroorganizmusok csupán csak egy százaléka okozhat betegséget, de az sem jelenti azt, hogy mindig megbetegíti az embert. Hihetetlen, de egy felnőtt ember beleiben közel két kilogramm mikroba él, ezek hasznosak és kellenek az egészséges emésztéshez. A gyerekek az előadásból megtudták, hogy miért kell az antibiotikumok beszedése után pótolni a probiotikumokat, és hogy mely ételek erősítik az immunrendszert. Az alapvető higiéniai szabályokat, a helyes kéz- és fogmosást minden gyermek már nagyon jól ismeri, de a betegségek sokszor megelőzhetők védőoltásokkal is – mondta el a szakember. A prevenciós programsorozatban évek óta rendszeresen részt vesz és bemutatókat tart a BRFK XXII. kerületi rendőrkapitánysága, a Budafoki Katasztrófavédelmi Őrs, a Budafoki Mentőállomás és a Magyar Vöröskereszt. Az idei nyolc hónapos szezonban több ezer kerületi óvodás, illetve első és második osztályos diák vett részt a programban. Az előadások után önfeledt, negyvenperces játék várta a kicsiket a játszóházban. (Viszkocsil Dóra)