Ugrás a tartalomra

Vidám muzsika Myrtillel

2016. június 23. csütörtök
Az ismert jazzénekesnő spanyol és portugál nyelven is dalol, ha kell
Vidám muzsika Myrtillel

Vidám gipsy swing stílusban énekli az 50-es, 60-as évek közismert és elfeledett, magyar, illetve angol és francia nyelvű dalait, jazzstandardeket, bluest, soult, funkyt, popot és rockot, musicalt és sanzont, vagyis a könnyűzene szinte minden műfaját a legképzettebb hangú magyar jazzénekesnőnek tartott Micheller Myrtill. A zenei szakma elismert és megbecsült előadóművésze előbb francia szakon, majd a Zeneakadémia jazz-ének szakán diplomázott, így nem meglepő, hogy remek kiejtéssel énekel franciául és angolul, de ha kell, spanyol és portugál nyelven is. Myrtillt, aki az elmúlt másfél évtized alatt a koncerteken és stúdiófelvételeken számtalan népszerű zenésszel dolgozott már együtt és a legkülönfélébb formációkkal lépett színpadra, nem először üdvözölhetjük Budafok-Tétényben. Idén a Múzeumok éjszakáján, június 25-én már a Chevaliers Törley Pezsgőrend lovagjaként ad koncertet Pintér Tibor gitárművésszel a Törley Gyűjteményben és Látogatóközpontban. 

– Melyik műfaj áll önhöz a legközelebb? 

– Ennyi zenei kirándulással a hátam mögött, mára leginkább azok izgatnak, amelyek a zenei keretek között megengednek valamennyi szabadságot, kreatívan lehet közelíteni hozzájuk. Sok ilyen van, sokféle műfaj keveredett már össze, amelyből egészen sajátos zenék jönnek létre, és még ezek között is több izgalmas megoldás létezik. A Voice & Guitar duó műsorunknak az a sajátossága, hogy a lehető legtöbb műfajt megszólaltatjuk a saját ízlésünkre átformált, ismert dalokon keresztül. 

– A duó több mint tíz éve sikeresen működik, öt évvel ezelőtt mégis úgy döntött, hogy e mellé másik formációt is létrehoz.

– Gitáros partnerem, Pintér Tibor igen sokoldalú zenész, briliáns gitártudással, amelyet jól kamatoztat ebben a duó formációban, ugyanakkor őt is nagyon érdekli a gipsy jazz muzsika, ahogy engem is. A Swinguistique zenekarral más hangulatú koncerteket adunk, a gipsy swing stílusú repertoárban többnyire francia nyelven énekelek. Remélem, hogy a most készülő Piaf-lemezünket kézbe foghatom már a július 9-i koncertünkön a margitszigeti Jazzy Tower színpadán, ahol ez a Piaf-műsorunk is szerepel a programban. 

– Köztudott, hogy minden egyes fellépését gondosan megtervezi. Kevés a jó zene és a profi előadás?

– Szeretem, ha egy koncerten minden összhangban van egymással, ettől lesz műsor és nem csak dalok egymásutánja. Az improvizálásra is kell, hogy maradjon lehetőség, mert aki jazzel foglalkozik, azt ez élteti, de fontosak az arányok, ezért úgy igyekszem alakítani, hogy az improvizációk inkább színezzék, mint uralják a programunkat. 

– Számos alkalommal koncertezett már a Múzeumok éjszakája rendezvényen, de a Budafok Big Band vendégeként a Klauzál Házban is hallhattuk. 

– A magyar jazzszakma megszámolható közösség, szinte mindenki ismer mindenkit. Annak idején Puskás Csaba zenekarvezető hívott meg egy közös koncertre. Az énekes szólista számára hatalmas élmény nagy zenekarral énekelni, és ez velük sem volt másképp. (Tamás Angéla)