Ugrás a tartalomra

Verkli a Klauzál Házban

2018. október 11. csütörtök
Három generáció szerepelt együtt a színpadon Szörényi Leventével
Verkli a Klauzál Házban

Nagy sikerű koncerttel zárult a Zene világnapja jegyében szervezett egész napos program a Klauzál Házban. Szörényi Levente vendégszereplésével és a Klauzál Gitár Band, valamint a Csilingelő Gyermekkórus közreműködésével az Illés-számokat játszó Verkli együttes idézte fel a beatkorszak kezdetét, a lázadás korát, a hatvanas, hetvenes évek meghatározó zenei világát. A közel negyven éve alakult zenekar a Séta az arany húrokon című Szörényi-szerzeménnyel indított, amelyet azután a Szörényi–Bródy páros legismertebb dalai követtek, például az Amikor én még kissrác voltam, a Good bye London vagy a Kis virág.

Szörényi Levente az első zenei blokk után lépett a színpadra beszélgetőpartnerével, Kondor Katalinnal, egy igazi beszélgetős és zenés időutazásra invitálva a közönséget. A Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, gitáros, énekes először azokról a zenekarokról beszélt, amelyek ma is játsszák az Illés és a Fonográf együttes dalait, majd az 1990-ben fennállásának huszonötödik évfordulóját ünneplő Illés együttesről. Felidézte első szerzeménye, Az utcán című dal születését, a Nógrádverőcén adott esti koncertjeiket és néhány nagyon népszerűvé vált nóta létrejöttét, születésük körülményeit – mindezt helyenként gitárral és énekkel illusztrálva. Mesélt a beat őshazájában, Londonban adott koncertjeikről és a Magyar László alapította Verkli zenekarnak nyújtott segítségről. Néhány szám erejéig gitárt is ragadott, és önfeledten énekelt a koncertező együttessel, amelyhez hol Nádor Balázs csatlakozott a tangóharmonikájával, hol a Klauzál Gitár Band tagjai, akik közül Ihász Katalin és Ihász Nóra az előadás nagy részében vokálozott. Az este folyamán többek között elhangzott egy részlet a Verkli 1982-ben megjelent első nagylemezéről, a Ta-tarada-dam a fúvós hangszereket megszólaltató Arató László közreműködésével, a legendás Újra itt van és a Kégli-dal a Beer Ágnes vezette gyermekkórus részvételével.

A Verkli Együttes (Magyar László – ének, gitár, Kölcsényi Attila – szólógitár, Soós Balázs – basszusgitár, Tiba Sándor – dob) stílusosan a program címadó dalával, az Add a kezed! című nótával búcsúzott a közönségtől. (Tamás Angéla)