Ugrás a tartalomra

Vásárfia mindenkinek

2018. október 16. kedd
Az önkormányzat is támogatta a Herman Ottó Általános Iskola rendezvényét
Vásárfia mindenkinek

Senki nem tért haza üres kézzel, aki ellátogatott a Herman Ottó Általános Iskolában megrendezett XVI. Szent Mihály-napi vásárra. A gyerekek hetekkel a rendezvény előtt már otthon elkészítették az árusításra kínált portékáikat.

A Szent Mihály-napi vásár ünnepélyes megnyitóján Karsay Ferenc polgármester beszélt a rendezvény történetéről, többek között arról, hogy ez a vásár volt régen a hivatalos ősz kezdete. Hozzátette még, hogy nagyon jó látni az iskolában ezt a hagyományőrzést és a közös készülődést, árusítást. Kolláthné Hollóssy Rita, a Budatétényi Polgári Kör leköszönő elnöke idén már vendégként érkezett a rendezvényre. Harminc évet tanított ebben az iskolában és negyvenet dolgozott pedagógusként, valamint a polgári körben is. Ennek köszönhetően rengeteg rendezvény megszervezése, kitalálása fűzhető a nevéhez, többek között a Szent Mihály-napok. Az eddigi munkáját virággal köszönte meg Karsay Ferenc polgármester. Az iskola kis kórusának vidám vásári dalai után kezdetét vette a forgatag.
Az idei évben a népi mesterségek témája köré szerveződött a Szent Mihály-napi vásár. A gyerekek plédeken árulták a saját készítésű termékeiket az udvar egyik felében. A vásári forgatagban Karsay Ferenc polgármester és Szepesfalvy Anna alpolgármester is talált magának ajándékot. A vásáron részt vevő kézművesek a batikolás, a kosárfonás, a szappankészítés, a textilszobrászkodás és a koszorúkészítés mesterségébe is beavatták a gyerekeket. A Ládafia Bábszínház Viadal című előadására sokan voltak kíváncsiak. Érkeztek most is gólyalábasok, akik közös játékra hívták a kicsiket. Az egyik teremben Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. tulajdonosa és vezérigazgatója tartott előadást a magyarországi halfogyasztás népszerűsítéséről. A témához kapcsolódóan az udvaron finom halfasírtgolyókat és kézműves csokoládéfigurákat kóstolhattak a vendégek. Idén is sok kézműves árulta szebbnél szebb portékáját a ragyogó napsütésben. A Fatekergő Mesetanya nyolc állomásból álló kézműves-foglalkozással készült, ezt a gyerekek ki is próbálták. Lehetett dagasztani, kalácsot fonni, kukoricatornyot építeni, kukoricát darálni. Vizi Tibor és a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola néptánccsoportjának táncházába is sokan bekapcsolódtak. A rendezvényt idén is támogatta az önkormányzat. (Viszkocsil Dóra)