Ugrás a tartalomra

Vári Attila a pólósok élén

2018. október 04. csütörtök
Kerületünk lakosát választották meg a vízilabda-szövetség elnökének
Vári Attila a pólósok élén

Vári Attila a pólósok élénBodnár András, Princz Gábor, Martin György és Kemény Dénes után kerületünk lakosa, Vári Attila lett az önálló Magyar Vizilabda Szövetség történetének ötödik elnöke. A 42 éves, kétszeres olimpiai bajnokot a Duna Arénában tartott közgyűlésen választotta meg egyhangú döntéssel a 144 küldött.

Kemény Dénes hatévi regnálás után, idén májusban jelentette be, hogy szeptemberben – az idényzáró világkupa után – távozik az elnöki posztról. Ahogy teltek-múltak a hetek, hónapok, egyre jobban letisztult a kép, hogy az egyetlen elnökjelölt Kemény helyére a legendás egykori szövetségi kapitány játékosa, a kétszeres olimpiai bajnok (2000 Sydney, 2004 Athén) Vári Attila pályázik.
Faragó Tamás, minden idők egyik legnagyszerűbb vízilabdázója, a montreali olimpia bajnoka a választás előestéjén így nyilatkozott a Magyar Időknek:
„Az, hogy Kemény Dénes lemondott, szomorú esemény, ugyanakkor örömteli lehetőség, hogy a vízilabda-társadalom van annyira erős, hogy a soraiból válasszon elnököt, és ne kívülről, esetleg egy politikust, ahogy az más szövetségeknél előfordul. Ez megtisztelő nekünk, pólósoknak, mert azt jelzi, hogy a politika alkalmasnak tart bennünket a saját problémáink megoldására. Vári úgymond „tőlem” lett olimpiai bajnok, én voltam Sydney idején a Vasas edzője, jól ismerem őt: értelmes, karizmatikus személyiség, aki ráadásul nyolcéves pécsi cégvezetői gyakorlattal a háta mögött biztosan jó elnöke lesz az MVSZ-nek.”
Nem állítjuk, hogy Faragó ajánlása nyomán, de a 144 küldött vasárnap délelőtt egyhangú voksolással választotta meg a 42 éves, kétgyermekes családapát a szövetség elnökének. A Duna Arénában először a távozó Kemény Dénes búcsúzott teátrális körülmények között – rövid beszéde után, ahogy a színpadon szokás, kiment a hátsó ajtón keresztül –, saját szavaival „magára hagyva” a közgyűlést, vastaps közepette, hiszen a jelenlévők megköszönték „Deninek” azt a huszonkét, páratlanul sikeres évet, amit előbb szövetségi kapitányként, majd elnökként a sportág vezetésében töltött.
Ezek után jött a választás, amely semmiféle meglepetést nem hozott: a látványos prezentációt követően, amelynek címe („Folytassuk egy csavarral!”) Vári Attila emlékezetes csavargóljára utalt a 2000-es sydneyi olimpia döntőjében, nyílt szavazással, egyhangúlag megválasztották az egyetlen jelöltet a szövetség elnökének, 2020. október 22-ig.
Az új elnök szűzbeszédében a következőket mondta: „Nagyon szépen köszönöm a bizalmat! Amikor lemondott Dénes, és többen megkerestek, hogy vállaljam el az elnöki pozíciót, megfogadtam, hogy szeretnék harcolni a magyar vízilabdáért. Köszönöm a kluboknak, hogy minden információval elláttak, és készségesen, bizalommal álltak hozzám. Nagyon sok embernek köszönhetem, hogy itt vagyok. Az első nagy lépés az volt, amikor édesanyám és édesapám 36 évvel ezelőtt levitt a Csasziba. Nem teljes a névsor, de szeretném megemlíteni Pék Gyula bácsit, Kovács Istvánt, Kemény Fecsó bácsit, Kemény Dénest és Ambrus Tamást. Megígérem, hogy a legjobb tudásommal és alázattal fogom szolgálni a magyar vízilabdát!”
Vári Attilával tehát a saját soraiból választott elnököt a magyar vízilabda-társadalom. És akár égi jelnek is vehetjük, hogy azokban a percekben, amikor Vári bemutatkozó beszédét mondta, három magyar klubcsapat is kiharcolta a továbbjutást a Bajnokok Ligájában (Ferencváros-Telekom), illetve az Európa-kupában (A-Híd OSC-Újbuda és a BVSC). Hasonló folytatást!

(Ch. Gáll András)


Képünkön: Karsay Ferenc és Vári Attila // Fotó: Kocsis Zoltán