Ugrás a tartalomra

Ünnep rockzenével

2019. augusztus 21. szerda
Az István, a király című rockopera dalaival ünnepelték Szent Istvánt
Ünnep rockzenével

Az István, a király című rockopera dalaival hangolódott Budafok-Tétény lakossága az államalapítás ünnepére, augusztus 20-ra.

A szabadtéri koncertre sokan gyűltek össze a Klauzál Ház előtti parkolóban felállított színpad előtt, és ki a székeken, padokon ülve, ki állva várta, hogy felcsendüljenek az ismert dallamok a Liszt Ferenc-díjas Szalóki Ági, a színész-zenész Makrai Pál, Kalapács József és Rudán Joe, a Pokolgép együttes egykori rockénekesei, Girincsi Fruzsina jazzénekes, a Verkli zenekar és a Klauzál Gitár Band előadásában.

A műsor első részében felvezetésül elhangzott néhány Szörényi–Bródy-szerzemény a Verkli zenekar tolmácsolásában, a Good bye London című Illés-számhoz azonban Magyar László gitáros a fiatalokból álló, általa vezetett Klauzál Gitár Bandet is segítségül hívta.

A hangulat tovább fokozódott, amikor a neves előadók is színpadra léptek és előadták a rockopera „nyitószámát”, az Illés együttes Te kit választanál? című dalát. A Szörényi Levente és Bródy János szerzőpáros Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján írt rockoperáját 1983. augusztus 18-án mutatták be a a városligeti Királydombon. A négy tételből (Az örökség, Esztergom, Koppány vezér, István, a király) álló, ma is töretlen népszerűségnek örvendő zenemű főhőseit – az első magyar királyt, az országot a keresztény Európába vezető Istvánt Makrai Pál, az ősi tradíciókat őrző-védelmező Koppányt Kalapács József idézte elénk többek között az Oly távol vagy tőlem, valamint a Szállj fel, szabad madár című dalokkal. Tordát, az ősmagyar sámánt Rudán Joe személyesítette meg – a két főhőshöz hasonlóan – óriási sikerrel.

Adj békét, Uram! – énekelte Szalóki Ági, aki Rékaként Makrai Pállal duóban is megszólalt. A Perpetuum (a Pincejárat tehetségkutató versenyének győztes zenekara) énekesnőjével, Girincsi Fruzsinával, valamint a Klauzál Gitár Band énekesével, Tóth Hangával triót énekelve, a három „feleség” egyikeként a Te vagy a legszebb álmunk című dallal próbálta meg elcsábítani az államügyektől Koppányt.

A Szent István ünnepi gitárock című nagy sikerű koncerten a rockopera felcsendülő részleteivel és a remek előadókkal a közönség méltóképpen megemlékezhetett Szent István királyról és az államalapításról. (Tamás Angéla)