Ugrás a tartalomra

Újra a teljes vonalon járnak a Fehérvári úti villamosok július 9-től

2018. július 05. csütörtök
Július 9-től újra áthaladhatnak a villamosok a Fehérvári út és az Etele út csomópontjában. A villamosforgalom elindításához szükséges munkák miatt július 7-én és 8-án, a Fehérvári úton haladó villamosok helyett egy szakaszon pótlóbusz közlekedik. Július 9-től megnyitják a közúti forgalom számára a Fehérvári út városközpont irányú útpályáját.
Újra a teljes vonalon járnak a Fehérvári úti villamosok július 9-től

Közúti forgalmi változások

Július 7-től, szombattól megnyitják a közúti forgalom számára a Fehérvári út városközpont irányú útpályáját, egy sáv egyenesen a Bocskai út felé, egy pedig jobbra, a Hengermalom út felé vezet majd. A Hengermalom út a Sopron utcától továbbra is lezárva marad, az Etele úton a Szerémi út felé pedig továbbra is járható marad az útpálya.

Július 9-től a Fehérvári út városhatár irányú útpályáját lezárják az Etele úti csomópontban, ezért javasoljuk a városból kifelé vezető irányban alternatív útvonalként a Tétényi út, vagy a Budafoki út használatát. A Fehérvári úton a városhatár felé tartóknak terelőúton kell közlekedniük: a csomópontban az Etele útra jobbra kell kanyarodniuk, a Petzvál József utcánál visszafordulniuk, majd az Etele útról a Fehérvári útra jobbra kikanyarodniuk.

 

Közösségi közlekedési változások

Július 9-től, hétfőtől újra áthaladhatnak a villamosok a Fehérvári út és az Etele út csomópontjában, ezért ettől a naptól a 17-es, a 41-es és a 47-es, 56-os villamos újra az eredeti, teljes vonalán közlekedik. A menetrend szerinti villamosforgalom elindításához szükséges munkák miatt július 7-én, szombaton és 8-án, vasárnap a Fehérvári úton haladó villamosok helyett a Móricz Zsigmond körtér M és a Kalotaszeg utca között 17-es jelzéssel pótlóbusz közlekedik:

  • A 17-es villamos megosztva, két szakaszon jár: a Bécsi út / Vörösvári út végállomástól a Móricz Zsigmond körtér M megállóig, a Savoya Park végállomástól pedig a Kalotaszeg utca megállóhelyig.
  • A 41-es villamos rövidített útvonalon, a Kamaraerdei Ifjúsági Park és a Kalotaszeg utca,
  • a 47-es villamos szintén rövidített útvonalon, a Városház tér és a Kalotaszeg utca között közlekedik.
  • A 41-es villamos kimaradó, Bécsi út / Vörösvári út és Móricz Zsigmond körtér M közötti szakaszán a szokásosnál sűrűbben közlekedő 19-es villamossal, illetve a 17-es villamossal,
  • míg a 47-es villamos kimaradó, Deák Ferenc tér M és Móricz Zsigmond körtér M közötti szakaszán a szokásosnál sűrűbben közlekedő 49-es villamossal lehet utazni.
  • A 48-as villamos ezen a hétvégén nem jár.

Pótlóbusz a Móricz Zsigmond körtér M és a Kalotaszeg utca között

A 17-es jelzéssel közlekedő villamospótló autóbusz a Móricz Zsigmond körtér M és a Kalotaszeg utca között pótolja a Fehérvári úton közlekedő villamosokat. A buszjáratra a Móricz Zsigmond körtéren a BKK ügyfélközpont felőli oldalon, a Fehérvári út torkolata előtt, míg a Kalotaszeg utcánál a Fehérvári úton, a Kalotaszeg utca kereszteződése után lehet felszállni. A pótlóbusz a két végállomás között a Fehérvári úton halad, és a 973-as éjszakai járat megállóiban lehet felszállni rá.

103-as busz: módosított útvonalon

A 103-as busz továbbra is a Budafoki út és az Andor utca között a Szerémi út–Galvani utca módosított útvonalon közlekedik, ezért nem érinti a Hengermalom út / Szerémi út, az Etele út / Fehérvári út, a Kalotaszeg utca és az Andor utca megállóját. A buszjáratra módosított útvonal-szakaszán a Hengermalom úton a Szerémi sor kereszteződése előtt, valamint a Galvani utcában a Fehérvári út kereszteződése előtt lehet felszállni.

973-as éjszakai busz

Július 9-től a 973-as buszok Budafok irányú Etele út/Fehérvári út megállóhelye kb. 200 méterrel előbbre kerül áthelyezésre, a Mérnök utca elé. A buszok a Kalotaszeg utcánál pedig a párhuzamos villamos megállóban állnak meg.

 

Az 1-es villamos Etele térig történő meghosszabbításáról

2017 novemberében a Fővárosi Önkormányzat megbízásából elkezdődött az 1-es villamos évtizedek óta várt és tervezett meghosszabbítása az Etele térig. A fejlesztés eredményeként 2019 elejétől Budapest egyik leghosszabb és jelenleg legkorszerűbb, számos fontos fővárosi csomópontot átszelő villamosvonala még több utasnak nyújt majd az eddiginél is hatékonyabb eljutási lehetőséget, Kelenföld és Pest között pedig újabb átszállásmentes kapcsolat jön létre. Az Etele téri útvonal-hosszabbításnak köszönhetően csökken majd a környék autóforgalma – ezzel párhuzamosan a zajterhelés is –, javul a levegőminőség, emellett jelentős zöldfelületi fejlesztések is megvalósulnak. Az új villamosvonal-szakasz részeként az Etele úton végig füvesített pálya fut majd.

Az „1-es villamos meghosszabbítása az Etele térig (IKOP-3.1.0-15-2016-00007)” projekt a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ kiemelt közlekedésfejlesztési beruházása. A teljes projekt megvalósítását az Európai Unió az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében a Kohéziós Alapból 8,5 milliárd forinttal támogatja. A beruházás kivitelezési költsége nettó 8.631.129.132 forint.

Forrás: https://bkk.hu/2018/07/ujra-teljes-vonalon-jarnak-fehervari-uti-villamosok-julius-9-tol/