Ugrás a tartalomra

Új vezető, új programok

2019. március 07. csütörtök
A Budatétényi Polgári Kör új vezetőjét, Tóth Melindát kérdeztük a szervezet programjairól
Új vezető, új programok

– A Budatétényi Polgári Kör 2018-as éve rögtön egy vezetőváltással kezdődött. Miért történt, és miért önre esett a választás?
– A korábbi elnök tíz év után leköszönt, családi okokra hivatkozva. Én már korábban is segítettem néhány dologban a Budatétényi Polgári Kör munkáját, többek között ezért, illetve a kulturális területen körülbelül húsz éve végzett gyakorlatom miatt kaptam meg a felkérést.
– Hogy értékelné az elmúlt egy évet, sikerült a terveket valóra váltani?
– A 2018-as év számomra tanulás volt, a kitűzött terveket sikerült megvalósítani. Sok segítséget kaptam a korábbi elnöktől, Kolláthné Hollósy Ritától.
– A kör egyik legnagyobb rendezvénye a Szent Mihály-napok, melyen a sport, a kultúra és a hagyományőrzés is megjelenik. Volt újdonság tavaly, hogy sikerültek a rendezvények?
– A Szent Mihály-napok a tervek szerint nagyon jól sikerült. A hagyományos focikupa, iskolai vásár, képzőművészeti pályázat rendben lezajlott. Újdonság volt a sváb főzőverseny, az élő sramlizene a Südoffener Blaskapelléval. Hat csapat vett részt, nagyon jó hangulatban telt. A zsűrielnök Szirtes Edit, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke volt. A főzőverseny után nyárbúcsúztató misét tartottunk a Szent Mihály-kápolnában, majd körmenetet a Kápolna utcai kőkereszthez. 
– Milyen új rendezvény színesítette a budatétényiek életét tavaly, és mik várhatók idén?
– Új rendezvény volt a karácsonyi borkóstoló, ami a Várszegi pincében történt. A Budatétényi Polgári Kör célja, hogy a kerületi fiatal vállalkozókat bemutassuk a tagságnak. A rendezvényen szó esett a borászat szakmai hátteréről, bemutatták vezető boraikat, valamint a Várszegi családot. Jó hangulatú rendezvény volt, körülbelül negyven résztvevővel.
– A kör felhívása kapcsán a tavalyi évben sokan érezték úgy, hogy szeretnének segíteni a kárpátaljai embereknek. Miket gyűjtöttek össze, kik kapták a felajánlásokat, és lesz-e folytatás?
– A budatétényi katolikus közösség elkezdett egy gyűjtést, amibe belecsöppentem. Saját kárpátaljai kapcsolatom révén Nagygejőc falu református közössége fogadta az adományt, melyben ruhaneműk, játékok, könyvek és gyógyszerek voltak. A szállításban Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke segített. Az általunk küldött könyvekből megalapozták a közösség magyar nyelvű könyvtárát, amit majd később szeretnénk bővíteni.
– Ötévnyi várakozás után megjelenhetett a Budatétényi Polgári Kör első könyve, miről szól és miért fontos ez az önök számára?
– A Budatétényi Temető részletes helytörténeti munka, ami Sarnóczay György helytörténész több éven át folytatott kutatásának eredménye. A könyv anyagi források hiányában öt év után tudott csak megjelenni, de most már nyomtatott formában bárki a kezébe veheti. Nagy megtiszteltetés, hogy az én elnökségem alatt jelenhetett meg a könyv. A bemutatót novemberben Halottak napjához kötöttük, amit a Klauzál Gábor Társaság által szervezett Ősök napja rendezvény követett a Terv utcában lévő Wolf-kriptában.  (Viszkocsil Dóra)