Ugrás a tartalomra

Tartsuk tisztán járdáinkat!

2019. január 11. péntek
A hidegebb idő beköszöntével is tartsuk rendben a járdáinkat, ugyanis a lehulló falevelek és a hó gondokat okozhatnak a gyalogos közlekedésben. Fontos tudni, hogy a járdák tisztán tartása a lakók feladata, ennek elmulasztása pénzbírságot von maga után.
Tartsuk tisztán járdáinkat!

Sajnos sokszor okoznak kellemetlenséget, sőt balesetveszélyt az ősszel lehulló nedves, csúszós falevelek, a hideg idő beköszöntével a lefagyott, havas járda, ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk azok állapotára. A Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata képviselő-testületének 11/2013. (IV.22.) önkormányzati rendelete alapján „a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást követ el” az, aki nem gondoskodik az ingatlana és az úttest közötti terület gondozásáról, tisztán tartásáról, gyom- és síkosság mentesítéséről, az elhagyott hulladék és hó eltakarításáról. Ez a kötelesség nem vonatkozik viszont a kerékpárútként vagy gyalog- és kerékpárútként kijelölt területekre. Erről a feladatunkról a közterület-felügyelet munkatársai a postaládákba dobott értesítő levéllel is tájékoztatnak minket.

Amennyiben nem gondoskodunk a járdánk tisztaságáról, a gyalogos közlekedés biztonságáról, a közterület-felügyelet munkatársa 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, feljelentés esetén a büntetés összege 150 ezer forint is lehet. Ha pedig valaki balesetet szenved a kötelességünk elmulasztása miatt, az polgári peres eljárás keretében kártérítésre tarthat igényt.

Az önkormányzati rendelet teljes hosszában itt olvasható.