Ugrás a tartalomra

Szereti, ha lesanyizzák

2018. március 21. szerda
Badár Sándor humorista és előadóművész a Budafok-Tétény Baráti Köröknél
Szereti, ha lesanyizzák

A Karinthy-gyűrűs Badár Sándor a pingpongcsapat kérésére érkezett a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesületének nőnapi rendezvényére. Az előadóművész Jászberényben született és a szentesi Horváth Mihály Gimnázium színészosztályában érettségizett, majd tizenkét évig a vasútnál dolgozott, miközben folyamatosan játékfilmekben szerepelt.

A remek karakterszínész és stand-upos nem színésznek és/vagy humoristának tartja magát, hanem előadóművésznek, mert úgy érzi, az sokkal nagyobb szabadságot biztosít a számára. Alapvetően azonban azt szereti, ha lesanyizzák.

– Rádiókabaré, stand-up estek, meghívások, ahogy most is. Hogyan készül a műsoraira?

– Improvizálok. Barátaim zöme úgy készül fel, hogy hónapokon keresztül írja a szöveget, sőt, van, aki szóról szóra összeállítja a műsorát, de én a másik véglet vagyok. Nálam ez alkalomszerű. Megszoktam, mert az összes iskolában, ahol tanultam, mindig improvizálnom kellett. Körülnézek, gyorsan felmérem a helyzet adta lehetőségeket, megkérdezem, mi az apropó, és próbálom összeállítani a fejemben az arra az estére való programot. Előfordul, hogy fergeteges improvizációk jönnek ki belőlem, amelyekből később még jobb műsor lesz, mert tovább lehet fokozni.

– Ezek szerint állandóan pörög az agya. Kimerül az előadás végére?

– Ha jó a közönség, akkor nem fáradok el, mert oda-vissza áramlik az energia. Ez olyan játék, amelyet én indítok a közönség felé, és ha tőlük viszonzásul szeretet és közvetlenség árad felém, akkor abból én épülök és táplálkozom. Inspirál, ha veszik a poénjaimat, érzem az igényt. Az arra sarkall, hogy még egyet, még egyet, még egyet… Sajnos azonban előfordul, hogy nem ül a poén, nem érti a közönség, vagy esetleg az interneten előre „felkészült” belőlem. Akkor nehéz a dolgom, mert az elhangzottra nem lehet ráültetni egy következőt, a műsort nem tudom tovább fejleszteni, és ilyenkor egészen más irányba kell megcsavarnom az estémet, hogy nyerni tudjak. Ez nagyon kemény.

– Néhány éve bűvész fiával, Tamással is fellép. Miért tud működni a Badár&Badár: Bűvészet&Stand-Up Comedy?

– Talán azért, mert nem erőszakoltam rá a fiamra semmit, csak terelgettem. Irányomban sem voltak elvárások sem a szüleim, sem az iskoláim részéről, így rengeteg pillanatot éltem meg kényszer nélkül, és ezt élveztem. Remek gyerekkorom volt, nem gátolta senki és semmi a fantáziámat, nem magányosodtam el, közösségben élhettem. Nagyon jó évjárat volt a 64-es, Szentes pedig különleges hely. (Tamás Angéla)