Ugrás a tartalomra

„Szent és érthetetlen”

2018. november 26. hétfő
Mucsi, Katona és Scherer ismét remekelt a színpadon
„Szent és érthetetlen”

Fergeteges előadással nyílt meg a Nézőművészeti Főiskola a Klauzál Ház színpadán. A Nézőművészeti Főiskolán a hallgatók olyan tudás birtokába juthatnak, amely alkalmassá teszi őket a színházlátogatásra. A teátrumba csak azok ülhetnek be egy-egy előadásra, akik megszerezték a nézőművészeti diplomát, így tisztában vannak a néző fiziológiai felépítésével, a kellően stabil üléspozicióval, a nevetés és a sírás mechanizmusával. Ezek elsajátíttatására pedig ki is lenne alkalmasabb tanár, mint Szagolnyák Imre docens (Mucsi Zoltán), aki volt már bohócdoktor, munkanélküli és valaha szebb napokat látott színész is, életét azonban tönkretette a színház bukása, amelyet a képzetlen, hozzá nem értő nézők idéztek elő. A modern kort követő, kedves, mosolygós és életvidám Vancsók Márió (Scherer Péter), az Egyetemes Magyar Nézőművészeti Tanszék alapító tanszékvezetője, valamint Színházi Lacika (Katona László), akit a színházi széksorok között találtak meg még csecsemőkorában, így azóta a színházban él és mindent tud a nézőművészetről, olyannyira, hogy Szagolnyák tanár úrnak néha rá kell szólnia, hogy „Ne nézz ilyen intenzíven!”.
A Nézőművészeti Kft. első saját előadása idén ünnepelte 15. születésnapját. A Tasnádi István-darabot Árkosi Árpád rendezte, és kiindulópontja, hogy évek óta be vannak zárva a színházak, mert a nézők annyira sok rendbontást követtek el. A színdarab – mint a legjobb stúdió-előadás – 2004-ben elnyerte a Vidor Fesztivál Capitano-díját.
A Vancsók Máriót alakító Scherer Péter játszik színházban – elsősorban a sajátjában –, filmekben és filmsorozatban, tanított és rendez is, többek között az ifjúságnak szánt, drogról, bántalmazásról, előítéletről szóló darabokat. A televízióban legutóbb Jakab Dávidként láthattuk a Válótársak című sorozatban.
A Szagolnyák tanár úr bőrébe bújt Mucsi Zoltán színházi fellépései mellett folyamatosan filmet forgat, így az októberben bemutatott Nyitva című filmben is szerepel, a televízióban a Munkaügyek után a Tóth János sorozat Tóth Jánosa.
A székelyudvarhelyi Katona László 2002-ben csatlakozott a Krétakör Színházhoz, majd Mucsi Zoltánnal, Scherer Péterrel és Gyulay Eszterrel együtt ő is alapító tagja volt a 2009-ben létrehozott Nézőművészeti Kft.-nek. (Tamás Angéla)

„Szent és érthetetlen”