Ugrás a tartalomra

Székelyi Dániel gyönyörű eredményei Kazanyban

2015. szeptember 01. kedd
Huszonöt kilométeren huszadik, csapatversenyben hetedik lett a vizes vb-n a Budafóka versenyzője, aki már az olimpiai kvalifikációs versenyre készül
Székelyi Dániel gyönyörű eredményei Kazanyban

A július végén Kazanyban megrendezett vizes világbajnokságra százkilencven ország kétezer-hatszázötvenegy sportolója nevezhetett be, köztük Székelyi Dániel, a Budafóka XXII. SE úszója is, aki a hat magyar nyíltvízi versenyző egyike volt.

A válogatott úszó – miután a Magyar Bajnokságot öt kilométeren megnyerte és tíz kilométeres távon második lett Balatonfüreden, a Magyar úszás napján – a vb-n öt kilométeren tizenkilencedik, huszonöt kilométeres távon huszadik helyezést ért el, míg csapatversenyben, a Gyurta Gergely, Risztov Éva és Székelyi Dániel alkotta trió tagjaként hetedik helyen úszott célba.
Horváth Tamás, a Budafóka XXII. SE edzője elégedetten beszélt Székelyi Dániel eredményeiről:
– Danit az öt km-es távon mindössze tizenegy másodperccel előzte meg az aranyérmes. Huszonöt kilométer leúszása már önmagában is szép teljesítmény, huszadiknak beérni pedig gyönyörű. Az is nagy dicsőség, hogy Risztov Éva és Gyurta Gergely Danit hívta csapattársuknak, és jó, hogy a hetedik helyezéssel mindhárman elégedettek.
– Életem meghatározó élménye a mai... Egy csapatban úszni egy olimpiai bajnokkal és egy Európa-bajnokkal: ezt még fel sem tudom fogni. Fantasztikus volt végig, szinte repültem velük, óriási megtiszteltetés, hogy hozzájárulhattam ehhez a helyezéshez, ez hatalmas lökést jelent nekem a jövőre – mondta a tatár fővárosban a verseny után Székelyi Dániel.
Horváth Tamás arról is beszámolt lapunknak, hogy a válogatott úszó számára ezzel még nem ért véget a szezon. Augusztus 20-án Rio de Janeiróba utazott, hogy részt vegyen egy olimpiai tesztversenyen, 29-én az Európa Kupa sorozat utolsó meneteként Koppenhágában úszik majd, ahonnan, ha ott is jól szerepel, továbbjuthat az Európa Kupa döntőjébe, amelyet Cipruson rendeznek meg október 3-án. Hozzátette: ahhoz, hogy kijusson a 2016-os olimpiára, jövő év áprilisában Portugáliában, az olimpiai kvalifikációs versenyen kell bizonyítania. Ha ott bekerül az első kilenc helyezett közé és összes magyar versenytársát, köztük Gyurta Gergelyt is legyőzi, az ötkarikás játékok tíz kilométeres nyíltvízi versenyszámának résztvevője lehet.
A Budafóka edzője Székelyi Dániel mellett Márton Richárdot és Mészáros Márkot is esélyesnek tartja arra, hogy bekerüljenek az olimpiai csapatba.
– A medencében úszó Márton Ricsi a Grúziában rendezett EYOF utolsó napján a három bronzérem mellé egy ezüstérmet is nyert: 200 méteren pillangóban úszott be másodikként, egyéni csúccsal. Az olimpiához azonban az A szintet kell teljesíteni, amelynél Ricsi pillanatnyilag két-három másodperccel rosszabb időt úszik, míg Mészáros Márk ideje 200 gyorson 1.49.08, a szintidő pedig 1.47.09 – mutatott rá a másik két kiváló úszó lehetőségeire Horváth Tamás, aki néhány napos pihenő után a következő évben az olimpiai részvételért akar dolgozni a három fiatal sportolóval. (Tamás Angéla)