Ugrás a tartalomra

Szakmai napot tartottak a logopédia európai napja alkalmából

2016. március 06. vasárnap
A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XXII. Kerületi Tagintézménye immár V. alkalommal rendezte meg a "Nyitott kapuk a logopédián" című konferenciáját március 4-én a Klauzál Házban.
Szakmai napot tartottak a logopédia európai napja alkalmából

Március 6-a 2004 óta a logopédia európai napja az Európai Unió Logopédusainak Állandó Bizottsága kezdeményezésére. Magyarországon 2012 óta tartanak ezen a napon rendezvényeket. Mivel március 6-a idén vasárnapra esik, ezért a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XXII. Kerületi Tagintézménye idén március 4-ére szervezte immár V. alkalommal a Nyitott kapuk a logopédián című konferenciáját a Klauzál Házban a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége Egyesület szakmai támogatásával.

Az egész napos rendezvényen délelőtt előadásokat tartottak többek között a mesezene módszerről, a diszpraxia terápiáról, a nyelvi- valamint mozgásos, készségfejlődési zavarokról, a halmozottan sérült személyek kommunikációjáról; délután pedig műhelyfoglalkozásokon vehettek részt az érdeklődők.

A szakmai nap célkitűzései közül a legfontosabb, hogy a szakemberek a kommunikációs és nyelvi zavarok témájában minél szélesebb körű tájékoztatást nyújtsanak az érdeklődőknek, érintetteknek, hozzátartozóknak. Ezen a napon a logopédiai intézmények, szervezetek, munkacsoportok Európa-szerte kisebb programokat, megmozdulásokat szerveznek, hogy felhívják a figyelmet a nyelvi és kommunikációs zavarok tüneteire és következményeire, a diagnosztizálás és a fejlesztés, így a szakma szerepére, fontosságára.

Zugmann Péter alpolgármester köszöntőjében kiemelte: „A sikeres élethez hatékony verbális kommunikációra van szükség. Azok pedig, akik beszédükben – például az artikulációjukban – nehézségekkel küszködnek, eleve hátrányos helyzetben vannak a többiekhez képest, hiszen nehezebben fejezik ki magukat. A logopédusok munkája emiatt nélkülözhetetlen a köznevelés minden területén, mivel segítségükkel ez a hátrány leküzdhető.

 

Kapcsolódó anyagok:

http://www.promontortv.hu/2016/03/14/v-nyitott-kapuk-a-logopedian-2016-a-diszpraxia-eve/