Ugrás a tartalomra

Someday Baby fémtestű gitárral

2017. június 23. péntek
A nagytétényi Gál Csaba „Boogie” különleges hangszerrel muzsikált a Törleyben
Someday Baby fémtestű gitárral

Tizenkét éve, hogy a nagytétényi Gál Csaba „Boogie” nevét megismerte az egész ország. A Megasztár egykori gitáros-énekese nemcsak előadásával, hanem különleges hangszerével és az általa választott műfajjal is felhívta magára a zsűri és a nézők figyelmét.

– A blues történetében számomra tinédzserkorom óta irányadó a 20-as, 30-as évek zenéje, az a korszak, amikor még nem volt elektromos gitár. Nekem is van egy abban az időszakban használatos, fémtestű gitárom, amelynek belsejébe rezonátort építettek, hogy hangosabban szóljon. A Someday Baby fellépésein, ahogy a Törley Látogatóközpontban is, mindig ezt a hangszert használom – mesélte a zenész a Budafoki Blues- és Jazzfesztiválon adott koncertje után.

– Az is szokatlan, hogy ebben a trióban a bőgő helyett a tuba szolgáltatja a basszust.

– A blueszenében ez tényleg nem jellemző, de a hangzás, az összhatás mégis olyan, mintha autentikus hangszert használnánk. Régi zenét játszunk mai köntösben, Amerika múlt század eleji muzsikáját ötvözzük a XXI. század blueszenéjével, ezért nem úgy szól, mint egy öreg gramofonlemez.

– Más formációban is gitározik?

– Több felállásban vitézkedem: a Crème De La Pop együttesben a 90-es évek magyar rádióslágereit játsszuk, ott csak énekelek, a Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekarban pedig elsősorban gitározom. Egyéb, alkalmi társulásokkal is szoktam zenélni, nemegyszer céges bulikon.

– A 2004-es tehetségkutató műsorbeli szereplése után banki munkájával rövidesen felhagyott. Ismert ember lett, a zenélés mellett dalokat és szöveget írt, riportokat készített az Aktívnak, és a Dívány című internetes magazinnál is dolgozott. Most is van „melléktevékenysége”?

– Bár továbbra is érdekel a média, néhány éve nem foglalkozom ezzel, mert a fellépések mellett szeretném behozni a régebben felhalmozott lemaradásaimat. A nyár folyamán több helyszínre megyünk a Nova Kultúr Zenekarral, a HWY61 trióval pedig a belvárosban fogunk klubozni, és a családban is helyt kell állni, mert a három fiú közül a legkisebb, az 5 és fél éves Barnabás még igazán igényli az apukáját. (Tamás Angéla)