Ugrás a tartalomra

Rendvédelem és szociális munka egyszerre

2018. július 11. szerda
Június 27-én tartják az Országos Polgárőr napot, melynek apropóján Gulyás Mártát, a Budafok- Tétény Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökét kérdeztük tervekről, a polgárőrök mindennapjairól és a szolgálat szépségeiről.
Rendvédelem és szociális munka egyszerre

Ön hogyan került a polgárőrség közelébe?

Iskolás koromban volt egy fellángolásom, motoros rendőr szerettem volna lenni, azonban ez nem valósult meg. Mikor viszont felkeresett egy volt osztálytársam, aki a rendőrkapitányságon dolgozott, hogy ha polgárőr lennék, mehetnék velük szolgálatba, akkor kaptam az alkalmon. Ez már 20 éve történt, és azóta polgárőr vagyok.

Mi tetszett meg benne?

Akkor még máshogy dolgoztunk, sok volt a rendőrség és polgárőrség közös szolgálata. Mára a polgárőri munka és az én habitusom is átalakult — ma már a közös járőrözések mellett sokkal nagyobb figyelem fordul a prevenciós járőrszolgálatokra, a kerületben élőkkel való kapcsolattartásra.

Mióta a szervezet elnöke? Mik voltak a legfontosabb célkitűzései, mikor idekerült?

Bő két éve van már, hogy megválasztottak az egyesület elnökének. Mindig a csapatmunkában hittem, és azt vártam a többiektől is, hogy a közösség, egymás segítése legyen előtérbe helyezve — mind polgárőrtársaink, mind pedig a kerületben élők közt. Ahogy említettem, jó tapasztalataim vannak a rendőrökkel közös járőrszolgálatról, így célom azok felélénkítése, valamint fontosnak tartom azt is, hogy a meglévő állományt tovább képezzük, így például részt vettünk a Terrorelhárítási Központ vagy a dél-budai mentőcsoport gyakorlatán is.

Hogyan változott az állomány létszáma?

A létszáma kevéssé változik, az összetétele annál inkább. Célom a taglétszám növelése is, hiszen a jelenleginek nagyjából a négyszerese lenne szükséges ahhoz, hogy minden területen és minden időszakban jól tudjunk teljesíteni. Mivel az állomány minden tagja dolgozik, ezért szabadidőnkben végezzük ezt a szolgálatot. Több ember között könnyebb lenne megszervezni, hogy minden terület és időszak lefedett legyen.

Mivel foglalkozik egy polgárőr?

Budafok-Tétény nagyon nyugodt kerület, így kevesebb és más jellegű a munkánk, mint például egy belvárosi szervezetnek, de ez nem természeti adottság, ennek a fenntartásáért sokan és sokat dolgozunk. Fő tevékenységünk a bűnmegelőzés. Rendszeresen járőrözünk a kerületben, egyrészt, hogy észrevegyük a gyanús eseteket, másrészt, hogy a jelenlétünkkel növeljük az itt élők biztonságérzetét. Azt gondolom, az is prevenció, ha a jelenlétünk miatt nem valósulnak meg egyes bűncselekmények. Járőrözni lehet a polgárőrség autóival, gyalog, kerékpárral vagy kismotorral, de akár lovas tagozatos polgárőrként is részt vehetnek a munkában a tagok. Ezenkívül figyelőszolgálatot is ellátunk például a lomtalanítás kiemelt helyszínei esetén, de ott vagyunk az iskolák környékén is, segíteni a közlekedésbiztonságot. Minden pozitív kezdeményezést szívesen támogatunk: a téli tüzifa programban is részt vettünk, segítettünk a lakóknak fát vágni és hordani, de szívesen ott vagyunk, ha parlagfüvet kell irtani vagy például szemetet szedni.

Rendvédelem és szociális munka egyszerre

Sokféle és sok feladat. Mit vállal az, aki jelentkezik hozzátok?

Mivel polgárőrnek lenni önkéntes munka, ezért minden apró segítségnek nagyon örülünk, a szolgálatellátáshoz szükséges tudás és magatartás pedig szinte mindenki által megtanulható. Aki jelentkezik hozzánk, az első körben nyilatkozhat arról, hogy polgárőr, önkéntes tűzoltó vagy csak támogató szeretne lenni. Ezután igazolja, hogy büntetlen előéletű, majd ha polgárőr szeretne lenni, el kell végeznie egy rövid, ingyenesen biztosított tanfolyamot, amelynek a végén alapismereti vizsgát kell tenni.

És ha önkéntes tűzoltó?

Akkor egy hosszabb, 40 órás tanfolyamot, és külön kisgépkezelői vizsgák is vannak, hiszen többfajta, veszélyes eszközzel dolgozunk. Nagyon szeretném, ha az önkéntes tűzoltói vonal fejlődne a kerületi szervezetben, és ebben az önkormányzat is támogat minket. Fejlődik az eszközparkunk, aggregátort, szivattyút vettünk, legújabb beszerzésünk pedig egy utánfutó. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósággal kötött megállapodásunk leírja, hogyan tudjuk segíteni az ő munkájukat. Ilyen például az alapvető vízkár-elhárítási tevékenység, a lakosság riasztása és tájékoztatása, vagy a baleseti területek biztosítása.

És milyen esetekben tud segíteni egy polgárőr?

Szerteágazó. Nagyon fontos, hogy jókor legyünk jó helyen. Vannak sajnos súlyosabb esetek, nemrégiben egy bántalmazott idős hölgy kért segítséget tőlünk a járőrözésünk során. De emlékezetes volt az is, amikor egy elkószált dalmatát találtunk meg a gazdája nagy örömére. Rendezvények esetén is gyakran segítünk, például a borfesztiválon és a Futafokon is részt veszünk a forgalom irányításában.

Milyen emberekre van szüksége a polgárőrségnek?

14 éves kortól kezdve jelentkezhetnek egyesületünkbe, ők eleinte ifjú polgárőrök lehetnek, akik egy felnőttel, a mentorukkal közösen láthatnak el szolgálatot. Felső korhatár nincs, és azt gondolom, mindenkiből lehet jó polgárőr, és mindenkiből más miatt. A közömbösség legyőzésével, környezetünk tudatos figyelemmel kísérésével mindnyájan nagyon sokat segíthetünk.

Miért jó polgárőrnek lenni?

Mivel teljesen önkéntes, mindenképp szeretni kell csinálni. Én mindig is szabálykövető voltam, mert azt gondolom, ez segíti a békés közösségben élést. A polgárőrség egyszerre rendvédelem és szociális munka, amellyel sokat tudunk tenni az emberekért.

 

Ha szeretne a közvetlen lakó- és szociális környezetének értéket adó önkéntes munkát végezni, lépjen be a Polgárőrségbe! Várják jelentkezését az info@22polgarorseg.hu e-mail-címen vagy a +36 30 621-2248-as telefonszámon.

 

Rendvédelem és szociális munka egyszerre

(Fotó: Kocsis Zoltán)