Ugrás a tartalomra

Rendeznék a Hosszúréti-patak sorsát Rózsavölgyben

2016. október 27. csütörtök
A Hosszúréti-patak ügyében az önkormányzat együttműködik a helyiekkel és részt vesz a szakmai egyeztetéseken
Rendeznék a Hosszúréti-patak sorsát Rózsavölgyben

A napokban egy blogbejegyzés jelent meg egy rózsavölgyi lakos részéről arról, hogy az önkormányzat megfeledkezett a Hosszúréti-patak által okozott problémákról. A szerző többek között azt írja, ha nem gondoskodnak a mederrendezésről, az évek múlásával, az árhullámokkal egyre szélesebb területen kell majd helyreállítani vagy alátámasztani a medret, nehogy a házak kertjét körülvevő kerítések és part menti fák bedőljenek a patakba, akár villamoskimaradásokat okozva. Az önkormányzat ezzel kapcsolatban közölte: a Hosszúréti-patak tulajdonosa Budapest Főváros Önkormányzata, kezelője a Főpolgármesteri Hivatal, üzemeltetője a Fővárosi Csatornázási Művek. A kerületi önkormányzatnak így jogilag nem feladata eleget tenni sem a karbantartási, sem a felújítási-beruházási  kötelezettségeknek. De a kerület területén lévő élő vízfolyás sorsa, állapota meghatározó jelentőségű a szűkebb és tágabb környezetében, a lakosság által óvott-féltett patakkal kapcsolatban erőfeszítéseket tesz a rendelkezésére álló eszközökkel az állapotok javítására.

A patak állapota és vízjárása azonban nem csak a kerületi szándékok és történések eredményétől függ. A teljes szakaszon a part menti és közeli építkezésekkel (pl. budaörsi áruházak, Tóváros) területét fokozatosan beszűkítették, miközben a kiöntési területeket is feltöltötték, megszüntették, beépítették. A patak úgynevezett száraz tározói is, amelyeknek az volt a funkciójuk, hogy a leesett csapadékot elszikkasszák, feltartsák, fokozatosan megszűnnek, beépülnek, megfelelő vízelvezetés, víztárolás, vízvisszatartás nélkül. 

Utoljára a főváros felkérésére az UNITEF készített terveket 2008–2009-ben a patak medrének biztosítására a XI. kerületi szakasszal együtt, az engedély megszerzése után a főváros eredményes közbeszerzési eljárást folytatott le. A XI. kerületi szakasz megépült, a XXII. kerületi szakaszon azonban a kivitelezés meghiúsult. A kerületi önkormányzat ugyanakkor a helyi Rózsavölgy Egyesülettel vállvetve dolgozik azon, hogy a patak sorsa végre rendeződjön és ne romoljon tovább. A problémát regionális szinten kell kezelni, megelőzni és orvosolni, a kis rövid XXII. kerületi szakaszon önállóan ez nem oldható meg. Az önkormányzat részéről Zugmann Péter alpolgármester minden szakmai egyeztetésen, találkozón részt vesz, ami a patak sorsát érinti.

A blogban említik a Kártya utcát is, itt jelenleg nem túl esztétikus homokzsákok vannak. A helyzet javítására a 2016-os költségvetésben az önkormányzat különített el forrást, hogy ezt rendezze: egy esztétikusabb falat épít, ami némi védelmet nyújt megnövekedett vízállás esetén (bár nem helyettesít egy gátat). Időjárás függvénye, hogy ez még idén vagy jövő év elején elkészül-e. (Folytatjuk)

(VH)