Ugrás a tartalomra

Pipi csodálatos kilenc pontja

2018. május 11. péntek
Minden várakozást felülmúlt a BMTE játéka Tóth Bálint visszatérésével
Pipi csodálatos kilenc pontja

Pipi csodálatos kilenc pontjaÁprilis utolsó napjaiban vészhelyzet volt a Promontor utcában. A BMTE Gálhidi György vezetésével lassan, de megállíthatatlanul sodródott a kiesés felé. A Városházi Híradó előző számában Jakab János tiszteletbeli elnök és maga Gálhidi mester is arról beszélt, benne van a levegőben az edzőváltás. Aztán nem csak benne volt, be is következett. De ami azóta történt, arra a legoptimistább Budafok-fanatikusok sem számítottak.

Tóth Bálint – a bennfenteseknek „Pipi” –, az örök budafoki megmentő az utolsó előtti, 19. helyen vette át elődjétől a csapatot, stabil kieső helyen. Ez bizony már a harmadik időszaka a 68 éves mesternek a Promontor utcai kispadon a 2008–2009-es idény, illetve a jelenleg is zajló bajnokság őszi szezonjának hajrája után.

– Meglepte a felkérés?

– Nagyon. Mindenre számítottam, csak erre nem. Amikor a tavalyi év végén elbúcsúztunk egymástól, nem hittem volna, hogy leszek én még a BMTE edzője.

– Ki hívta fel? Bélteki Róbert klubtulajdonos?

– Nem, Jakab János, a tiszteletbeli elnök, Robi ugyanis Melbourne-ben tartózkodott, vele csak sms-t váltottunk.

– Azonnal igent mondott?

– Nem, előbb beszélnem kellett Geress Zoltánnal, a Hegyvidék UFC ügyvezetőjével, ahol szakmai igazgatóként dolgoztam. Miután engedélyt kaptam a tárgyalásra, azonnal jeleztem, hogy érdekel a feladat. Nekem a Budafok szívügy. Szinte valamennyi játékost ismertem, tavaly november óta alig változott a keret.

– Számított ilyen viharos belépőre?

– Nem. Április 29-én Kokenszky Norbert mesterhármasával 3-1-re győztünk Csákváron, majd 2-1-re megvertük a Ceglédet, és ezzel kijöttünk a kiesőzónából, a 17. helyre ugrottunk előre. Mindenre számítottam, csak erre nem. De most Békéscsabára utazunk, a harmadik helyen álló és még a feljutásra is gondoló lilákhoz. Nekünk nem ott kell összegyűjtenünk a bennmaradáshoz szükséges pontokat. (A beszélgetés szombaton, május 5-én zajlott, miközben a csapatbusz úton volt Békéscsaba felé – a szerk.)

– Mi volt a varázsszer? Mit csinált a játékosokkal, hogy így megtáltosodtak?

– Simogattam őket egy kicsit, kellett a pátyolgatás a hitehagyott, önbizalmát elvesztő társaságnak.

Ez történt szombaton, vasárnap délután pedig megszületett a 2017–2018-as NB II-es bajnoki szezon talán legnagyobb szenzációja: a Budafok Ihrig-Farkas góljával 1-0-ra győzött Békéscsabán, a Kórház utcában! Egy olyan meccsen, amelyen itt is, ott is több gól eshetett volna, de elsősorban Szabó Balázs kapus bravúrjainak köszönhetően sikerült megőrizni a győzelmet. Amellyel immár a 14. helyen áll a BMTE, négy fordulóval a befejezés előtt.

Hogy is fogalmazott Tóth Bálint Békéscsaba felé menet a buszon? „Jó lenne a 38. forduló után a vonal felett lenni…” Hát most bőven ott van a csapat, három pontnyira a kieső helytől. „Pipi” szerződése első körben az idény végéig szól, de ha sikerül benn maradni, akkor szó lehet a folytatásról. Márpedig most nagyon úgy állnak a dolgok…

(Ch. Gáll András)