Ugrás a tartalomra

Ötvenezres tömeg a pezsgő- és borfesztiválon

2016. szeptember 14. szerda
Minden eddiginél sikeresebb és magasabb színvonalú volt a 27. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál szeptember első hétvégéjén
Ötvenezres tömeg a pezsgő- és borfesztiválon

Ragyogó napsütés fogadta a 27. Pezsgő- és Borfesztivál látogatóit szeptember első hétvégéjén. Reggel tíz órára már több százan ültek és álltak a Szent Lipót-templom előtti téren, hogy részesei lehessenek a színpompás fesztiválmegnyitónak. Mint minden évben, az idén is a harang utolsó kondulása jelezte, hogy elkezdődik a pezsgő és a bor kétnapos ünnepe.

Karsay Ferenc polgármester üdvözlőbeszéde előtt köszöntötte dr. Gulyás Gergelyt, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnökét, Szabolcs Attila országgyűlési képviselőt, a testvérvárosok, Varsó-Białołęka és Barót küldöttségeit, dr. Bató András rendőrkapitányt, a kerületi egyházak vezetőit, az önkormányzati képviselőket, a díszpolgárokat és a kerület stratégiai együttműködő partnereit. Külön üdvözölte a bor- és pezsgőrendek tagjait, a kerületi borászokat és az ünnepélyes megnyitóra összesereglett vendégeket, hiszen, mint mondta, a fesztivál két napja a borról és a pezsgőről, a kultúráról és a szórakozásról szól.

Hangsúlyozta: az idelátogatók is érzik, hogy szívvel-lélekkel szervezik ezt a rendezvényt, hiszen az internetes szavazók tizenhét borfesztivál közül a budafokit tartották a legnépszerűbbnek. Hozzátette, hogy a családokat idén is finom ételek és italok, valamint igényes zenei, képzőművészeti és táncprogramok várják a tizenhárom nyitott pincében, és immár öt kiemelt helyszínen. Az idei év különlegessége azonban a budafoki élesztő felhasználásával, sváb recept szerint elkészült, és a fesztivál több helyszínén kapható „kerület kenyere”, amelynek minden eladott darabjából 50 forinttal segítik a nehéz helyzetben lévő kerületi családokat.

A rendezvény fővédnöke, dr. Gulyás Gergely megnyitóbeszédében kifejtette: Magyarország lenne a leggazdagabb és legboldogabb ország Európában, ha a rendszerváltás után minden ágazat olyan nagy mértékben fejlődött volna, mint a borászat. Ma már nemzeti kultúránk szerves része a magyar bor, és néhány éven belül az lehet a magyar pezsgő is.

Kiemelte, hogy a magyar borok komoly rangot vívtak ki maguknak nemcsak Európában, de a világ számos pontján, és több olyan pezsgő készül hazánkban, különösen itt, Budafokon, amely rövidesen ugyanilyen hírnévre tehet szert. Egy borfesztivál a helyiek közösséggé formálására is jó alkalom, a borfesztiválok sorából kiemelkedő budafoki pedig különösen az – jelentette ki az Országgyűlés alelnöke.

Az ünnepélyes megnyitón a történelmi egyházak helyi képviselői megáldották a borászok éves munkájának jelképét, a szőlőkoszorút, majd Garbóci László, a Promontórium Borlovagrend ceremóniamestere mutatta be a borrendeket, és színpadra szólította a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnökét.

– Nagy szellemi elődünk tiszteletére és emlékére, Isten akaratában megnyugodva, egyperces néma csenddel és főhajtással adózzunk barátunknak, dr. Urbán András nagymesternek, a Promontórium Borlovagrend megalapítójának – mondta Koczor Kálmán, aki a nemrég elhunyt dr. Urbán Andrást posztumusz Pro Vino Hungaricum díjjal tüntette ki, Márkus Pálnak, a kerületi borászati középiskola nyugalmazott igazgatójának pedig több évtizedes kiváló szakmai munkáját megköszönve Pro Vino Érdemérmet adott át.

A borverseny eredményét Földesi Gyula, a Soós István Borászati Szakképző Iskola igazgatója hirdette ki, aki arra is felhívta a figyelmet, milyen komoly elismerés Budafoknak, hogy hungarikum lett a Törley pezsgő.

Az ünnepélyes megnyitót a közösen elénekelt Himnusz és Szózat foglalta keretbe. Szokolay Dongó Balázs kíséretével Kubinyi Júlia énekelt, és a Pavane táncegyüttes zászlóforgató csoportja tartott bemutatót. A látványos felvonuláson a Savoyai Jenő tértől a Záborszky pincéig kísérték a fesztiválozók a megáldott szőlőkoszorút, a majoretteket, fúvósokat, táncosokat és az ország harminchárom borrendjének tagjait. (Tamás Angéla)