Ugrás a tartalomra

Összehangolt gyakorlatok Budafok-Tétényben

2016. szeptember 19. hétfő
Budafok-Tétényben a veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetekkel összefüggő feladatokat gyakorolta a Katasztrófavédelem, az összes érintett bevonásával.
Összehangolt gyakorlatok Budafok-Tétényben

Budapest XXII. kerületében több ún. felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem is működik. Az esetlegesen bekövetkező váratlan káresemények és az előre látható kockázatok hatékony kezelése érdekében a XXII. kerület külső védelmi tervvel, az érintett üzemek belső védelmi tervvel rendelkeznek.
 
A külső védelmi terv olyan minden részletre kiterjedő dokumentum, amely figyelembe veszi a kerület valamennyi felső küszöbértékű veszélyes üzemének kockázatát, közös biztonságunk érdekében tartalmazza az állampolgárok, az anyagi javak és a környezet védelmével kapcsolatos feladatokat, valamint a szükséges erőket és eszközöket. A belső védelmi terv a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem saját dokumentuma, amely tartalmazza a súlyos balesetek létesítményen belüli megelőzését, elhárítását szolgáló intézkedéseket.
 
A tervekben foglaltak megvalósíthatóságának ellenőrzése érdekében a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltsége 2016. szeptember 15-én gyakorlatot tartott, amelyen részt vett a XXII. kerületi Önkormányzat, a XXII. kerület Rendőrkapitányság, a XXII. kerületi Helyi Védelmi Bizottság, valamint a Donauchem Vegyianyag Kereskedelmi Kft. Gyakorolták mind a külső védelmi terv, mind a belső védelmi terv eljárásait, és tűzoltási gyakorlatot is tartottak.
 
A külső védelmi terv gyakorlatot Zugmann Péter alpolgármester nyitotta meg. Ezután Czifra Ferenc tűzoltó alezredes – a Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője – tartott rövid tájékoztatót az Operatív Törzs részére a kerület új külső védelmi tervéről, majd levezette a gyakorlatot. A feltételezett helyzet szerint a Donauchem Vegyianyag Kereskedelmi Kft. telephelyén káresemény történt. Erről meghatározott időrendben különböző közlések, új információk hangzottak el, amelyekre az Operatív Törzs és a XXII. kerületi Rendőrkapitányság folyamatosan reagáltak.
 
A külső védelmi tervvel egy időben a Donauchem Vegyianyag Kereskedelmi Kft. – a belső védelmi tervének megfelelően – átállt veszélyhelyzeti működésre, amelynek során a munkavállalók végrehajtották a védelmi tervben meghatározott feladatokat. A káresemény fajtája és kiterjedése miatt szituációs begyakorló gyakorlatra is sor került a Budafoki Katasztrófavédelmi Őrs, a XI. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság, valamint a Katasztrófavédelmi Mobil Labor bevonásával. A Kft. munkatársai a beavatkozó állománnyal együttműködve bizonyították a káreset felszámolása során, hogy a hivatásos és civil szervezetek akár bonyolultabb káresetet is képesek együtt, hatékonyan felszámolni.
 
Mindhárom gyakorlat megfelelt értékelést kapott, ami jól tükrözte a felkészülést és az eredményes végrehajtást is. A gyakorlatok értékelésében részt vett a Dél-Budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, mindhárom felügyelője, valamint az FKI iparbiztonsági főfelügyelője.
 
A gyakorlatok összehangolt tervezése és végrehajtása arra készítette fel a védekezésben részt vevő hivatásos és nem hivatásos szervezeteket, hogy egy esetleges valós üzemi baleset során hatékonyabban tudnak reagálni és eredményesebben tudják végrehajtani feladataikat.
 
    Képgaléria itt található.