Ugrás a tartalomra

Operett a budafoki pincékben

2019. május 18. szombat
Fergeteges hangulat, pinceséták, borkóstolók és közös éneklés
Operett a budafoki pincékben

Május első szombatján minden program az operett köré szerveződött a Budafoki Pincejáraton. Hét helyszín, közel húsz fellépő és több száz látogató. Fergeteges hangulat, pinceséták, borkóstolók és közös éneklés a művészekkel.

A menetrend szerinti Pincejáratok folyamatosan hozták a városból a programokra érkező vendégeket. Három órakor több pincében operettválogatások csendültek fel. A Várszegi Pincében Kovács Szilárd ismert operettdalokat énekelt, őt Korényi Judit kísérte zongorán. Ugyanebben az időben a Törley Pezsgőmanufaktúrában Plásztán Anett és Kiss Tivadar gondoskodott a jó hangulatról, zongorán Harmati Máté működött közre. Mindkét helyen sokan vettek részt a pincesétán és kóstolták meg a termelők borait.

Az egész napos esős időjárás sem tartotta vissza a látogatókat, sokan voltak kíváncsiak a Veréb utcai Barlanglakás Emlékmúzeumra, ahol Berendi Nándor harmonikán játszott az érdeklődőknek, akik szakszerű vezetéssel tekinthették meg az egyedülálló föld alatti otthont. Telt házas volt a Záborszky Pincében megtartott Gasztroshow, melynek vendége Onestyák Lajos és lánya, Onestyák Barbara volt. Az egyórás beszélgetés témája a gombatermesztés, a különböző gombafajták megismerése és az azok emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásai voltak. Onestyák Lajos közel hetven éve foglalkozik gombatermesztéssel, volt időszak, amikor ő látta el fél Magyarországot különféle gombákkal. A családi vállalkozás mára már kisebb mennyiségben termeszt gombákat. Most már inkább a gyógygombákra fordítanak nagyobb figyelmet. Révész József mesterszakács a témához kapcsolódóan hét gombából készített rizottót, amit a beszélgetés után mindenki megkóstolt egy-egy pohár fehérbor kíséretében. A késő délutáni órákban a tangazdaság területén a látogatók megismerhették a borkészítés alapjait szakszerű pincevezetés mellett, majd egy pohár bort fogyaszthattak, miközben Szász Kati operettválogatásokat énekelt, őt Pozsár Andrea kísérte zongorán. A Borköltők Társasága Étteremben most is gyorsan megteltek a helyek a Pincekvíz játékra, így a szervezők azt tervezik, hogy bővítik a jelentkezési helyek számát.

A Katona Pincészetben megrendezett operettgálán fellépett Köllő Babett, Mádi Piroska, Buch Tibor. A négy blokkból álló műsorban olyan magyar dalok szerepeltek, melyek érzelmileg megmozgatták a közönséget. „Sírva vigad a magyar” – mondta Köllő Babett. Hozzátette: azt gondolják az emberek, hogy csak az idősebb generáció szereti vagy ismeri az operettet, pedig nagyon sok fiatal arc tűnik fel az előadásokon, mint például most is. A rendezvényen Karsay Ferenc polgármester is részt vett. A művészek a közönséggel együtt énekeltek el egy-egy dalt. A műsor közben négytételes borkóstolóval lepték meg a borászok a vendégeket. A gálán hegedűn játszott Horváth Elemér, zongorán pedig Horváth Péter.

(Viszkocsil Dóra)