Ugrás a tartalomra

Olimpiai versenyek Budafok-Tétényben

2017. január 12. csütörtök
A Tétényi-fennsíkra olimpiai helyszínt álmodtak meg a tervezők. A lőtér felújítása esélyt adhat arra, hogy minél többen megismerjék a kerületünket
Olimpiai versenyek Budafok-Tétényben

A budapesti olimpia számos új lehetőséget, fejlesztést és bővülést hozna a kerület számára is. A Tétényi-fennsíkra megálmodott egyik olimpiai helyszín sokat segíthet abban, hogy Budafok-Tétényt minél szélesebb körben ismerjék meg az emberek Magyarországon és a világban. A tervezőcsapatot kérdeztük a nagytétényi lőtér felújításáról.

A Tétényi-fennsíkon működő lőteret évtizedek óta a rendőrség használja. Az objektumnak kettős rendeltetése van, egyrészt helyet ad a lövészeti képzéseknek, másrészt itt található az a vezetéstechnikai tanpálya, ahol a rendőri állomány elsajátíthatja, hogyan kell vezetni a gépjárműveket különleges viszonyok között. A leromlott műszaki állapotú épületek 1930 és 1964 között épültek, azóta nem volt jelentős helyreállítás, korszerűsítés a területen. Csak a vezetéstechnikai tanpálya aszfaltburkolatát újították fel az ingatlanon 2015-ben 150 millió forintért, a Közop projekt európai uniós forrásaiból. Az Országos Rendőr-főkapitányság az objektumot a jövőben is lő- és vezetéstechnikai képzések helyszíneként kívánja hasznosítani, fejlesztési terveik között szerepel egy terepakadályokkal nehezített tanpálya kialakítása, és a jelenlegi képzéseket is magasabb színvonalon szeretnék megtartani. A fejlesztéseknek az is nagy lendületet adhat, hogy a 2024-re tervezett budapesti olimpia egyik helyszínéül ezt a lőteret választották a szakemberek. A döntést nagyban befolyásolta, hogy az előző olimpiai és paralimpiai játékokon a sportlövészet versenyszámait egy a belvárostól messzebb lévő területen, elsősorban honvédségi vagy már meglévő lőtéren rendezték meg. A budapesti pályázatnál az elsődleges szempont az volt, hogy a pályát a későbbiekben is lehessen majd hasznosítani. Az állami tulajdonban lévő terület akkora, hogy a már meglévő, a belügyi és honvédelmi fegyveres szervek által használt lőtér mellett kialakítható egy sportlövészeti központ, amelyet az olimpia után a profi és az amatőr lövészek is használhatnának. Ha Magyarország megnyeri az olimpia rendezésének jogát, akkor kilencféle férfi és hétféle női olimpiai lövészeti számot fognak itt megrendezni. 

Lesznek versenyek légpisztollyal, légpuskával, sportpisztollyal, gyorstüzelő pisztollyal, szabadpisztollyal, kisöbű sportpuskával fekvő és összetett kategóriában, és helyet kapnak a skeet, a trap és a dupla trap versenyszámok is. A paralimpián 12 versenyszám lesz, 10, 25 és 50 méteren. Hat versenyszám mindkét nem számára, három-három csak férfiak vagy nők számára. A versenyzők pisztoly és puska versenyszámokban versenyezhetnek. A tervezési folyamat előtt a nemzetközi szövetség is bejárta a helyszínt. A koncepcióval egyetértettek, a trap- és a skeetpályák módosítására tettek csak javaslatot, annak érdekében, hogy Magyarország a későbbiekben nagy nemzetközi versenyeket rendezhessen ezekben a versenyszámokban. A tervezőcsapat a Nemzetközi Sportlövő Szövetséggel egyeztetve tervezte meg az új, nemzetközi versenyekre alkalmas skeet- és trap-pályákat, ahol az olimpia és paralimpia idején a három pályán összesen közel 3000 fő fér majd el a lelátókon. A fejlesztés folyamán két új lőtér épül majd. Az egyiken – ahol a 10 és az 50 méteres lövészet selejtezőit tartják – az olimpia idején megközelítőleg 1500 ülőhely lesz. A másik lőtéren a 25 méteres lövészet selejtezőit és az összes szám döntőit rendezik meg. Ott mintegy 2500 fő élvezheti majd a versenyeket a lelátókon. A jelenlegi, a belügyi és a honvédelmi fegyveres szervek által használt lőteret nem hasznosíthatja az olimpiai pályázat. A pályák bővítése mellett számos kiszolgáló létesítmény is épülhet erre a területe. Az olimpiai és paralimpiai játékok során minden versenylétesítményhez – így a lövészet számára is – egymástól különálló, ideiglenes kiszolgáló létesítményeket szükséges elhelyezni az olimpiai családnak, a sportolóknak, a technikai és a logisztikai személyzetnek, valamint a sajtónak. A lőtér szomszédságában természetvédelmi terület található, ezt a szakemberek figyelembe vették a tervek készítéskor. A tervezett létesítmény nem érinti a természetvédelmi területet. A pályázat teljes mértékben figyelembe veszi és betartja a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) állásfoglalásában megfogalmazott szabályokat. Ezek alapján a Nemzeti Lövészeti Központ kialakítása és működtetése során nem veszik igénybe a természetvédelmi területeket, továbbá a védett területen sem nézők, sem versenyzők nem tartózkodhatnak (még az edzéseken sem). Amennyiben a lövészetek miatt törmelék hullana a védett területekre, azt a DINPI-vel egyeztetett időben és módon el kell távolítani. A megnevezett helyszín kialakításáról és működtetéséről a „Budapest 2024” csapata folyamatosan egyeztet a nemzeti park igazgatóságával. 

A versenyhelyszín – több más helyszínhez hasonlóan – nem lesz megközelíthető személygépkocsival, a nézők busz-ingajárat segítségével juthatnak majd el a nagytétényi lőtérre. A buszok az M1/M7-es autópálya bevezetőjénél (Budaörsi repülőtér) kialakított ideiglenes P+R parkolóból indulnak majd a versenyhelyszínre. Az érvényes jeggyel rendelkező nézők az adott napon ingyen használhatják majd a tömegközlekedési eszközöket és az ingajáratot. A versenyzők az úgynevezett Games Route Network (GRN) hálózatot használva juthatnak majd el zökkenőmentesen a helyszínre. A GRN hálózat biztosítja a sportolók, delegációk, szervezők kiszámítható menetidejét és zavartalan utazását.

(Viszkocsil Dóra)