Ugrás a tartalomra

Október elseje az idősek világnapja

2018. szeptember 30. vasárnap
A kormány gondoskodik az idősekről többek között a nyugdíjak vásárlóértékének növelésével, a nyugdíj-kiegészítéssel, a nyugdíjprémiummal, továbbá a nők negyven év munka utáni nyugdíjba vonulási lehetőségével -hangsúlyozta Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke.
Október elseje az idősek világnapja

Miben mutatkozik meg, hogy a kormány számára fontos az idősekről való gondoskodás?

Egy japán mondás szerint egy nemzet legnagyobb kulturális teljesítménye, ha az idősek elégedettek. Ez a mi felelősségünk, politikusoké, és ezzel a felelősséggel teljes mértékig tisztában vagyunk. A kormány idén egy komplett csomaggal gondoskodik az idősekről, többek között a nyugdíjak vásárlóértékének növelésével, a nyugdíj-kiegészítéssel, a nyugdíjprémiummal, továbbá a nők negyven év munka utáni nyugdíjba vonulási lehetőségével.

Az MSZP kormány eltörölte a tizenharmadik havi nyugdíjat. Önök azt az ígéretet tették, hogy ha a gazdaság helyzete lehetővé teszi a nyugdíjasok életét megkönnyítve, segítve nyugdíjprémiumot adnak. Megvalósul ez idén is?

 

2010 előtt minden évben csökkentették a nyugdíjak értékét. Azóta ez megváltozott, sőt a tavalyi évben már nyugdíjprémiumot is fizetett a kormány, mely az idei évben is megtörténik. A gazdasági növekedés ebben az évben még magasabb volt, 4 százalék fölötti, ezért a nyugdíjprémium is nagyobb lesz, mint az előző évben volt, ezt Orbán Viktor megígérte, az Idősek Tanácsa ülésén.

 Mennyire lett népszerű a nők körében, hogy a 40 évnyi munka után nyugdíjba vonulhassanak?

 

Idén eléri a 230 ezret azoknak a nőknek a száma, akik éltek a 40 évnyi munka utáni nyugdíjba vonulás lehetőségével.  Ezt családpolitikai intézkedésnek is szántuk, hiszen ezáltal a fiatal szülők komoly segítséget kapnak az unokák nevelésében.  Célunk, hogy helyreállítsuk a többgenerációs családi gondolkodási modellt Magyarországon. 

 

Az egész kontinensnek problémát okoz a népesség csökkenése. Ennek orvoslását az unió egyes tagállamainak vezetői a migrációban látják...

 

Valóban, Európa szinte minden országát sújtó népességfogyásra adott válaszok radikálisan megosztják kontinensünket.Európában ugyanis nagy azoknak a száma, akik szerint, ha nincs elég fiatal, telepítsünk be más kultúrájúakat más kontinensekről.

    A kormány célja, hogy Magyarország képes legyen a biológiai reprodukcióra, ennek érdekében pedig erőteljesen támogató családpolitikát folytat. Ennek nemcsak a fiatalok gyermekvállalásáról kell szólnia, hanem olyan családról, amely a fiatalokból, gyermekeikből és a nagyszülőkből áll. Az idősek nem terhet jelentenek a család, közösség számára, hanem segítséget és örömet. 

   

Mivel könnyíti meg a kormány a nyugdíjasok tovább foglalkoztatását?

 

   Az elmúlt évek gazdasági fellendülésének köszönhetően egyre több betöltetlen munkahely van Magyarországon. Ezért a kormány igyekszik lehetővé tenni a dolgozni akaró nyugdíjasoknak, hogy a nyugdíjuk megtartása mellett maradhassanak a munka világában, illetve visszakapcsolódhassanak oda. November 1-jétől olyan új szabályok lépnek hatályba, amelyek lehetővé teszik, hogy a dolgozó nyugdíjasok egyrészt megkapják a nyugdíjukat, másrészt a munkabérüket, úgy, hogy utóbbi után csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni a TB-t vagy más járulékot nem. Ez azt jelenti, hogy idősebb emberek foglalkoztatása egyszerre jó üzlet a munkaadónak és annak is, aki még érez magában erőt, hogy dolgozzon. Ilyen gazdag csomagot az idősek napjára rég nem készített kormány.