Ugrás a tartalomra

Népegészségügyi felmérés-táplálkozási és tápláltsági állapot vizsgálatáról

2018. augusztus 13. hétfő
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a ,,Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és a gyógyszerfogyasztás területén” című projekt keretében lakossági felmérést szervez.
Népegészségügyi felmérés-táplálkozási és tápláltsági állapot vizsgálatáról

Az Európai Bizottság Magyarországról szóló 2017. évi felmérése szerint annak ellenére, hogy Magyarországon 2000. és 2015. között a várható élettartam közel négy évvel, 75,7-re emelkedett, még mindig öt évvel az uniós átlag alatt van.

Ez az eredmény kapcsolatban van a helytelen táplálkozással és az abból fakadó betegségek következményeivel is.

A kormány az elmúlt években több egészséges táplálkozást ösztönző intézkedést hozott, mint például a chipsadó bevezetése, a közétkeztetés megújítása vagy az iskolabüfék termékkínálatának korlátozása.

Ezek a jogszabályváltozások hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egészségesebben éljünk, kedvezőtlen népegészségügyi mutatóink javuljanak és ebből a szempontból utolérjük az Európai Unió élén járó tagállamait.

A kormányzati intézkedések hatásosságainak méréséhez szükség van a rendszeres vizsgálatra, így az OGYÉI a ,,Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és a gyógyszerfogyasztás területén” című projekt keretében lakossági felmérést szervez a 18 éven felüliek körében. A felmérés kérdezői és a dietetikus szakemberek országszerte ezernél több felnőttet az otthonában keresnek fel, és kérdezik meg táplálkozási szokásaikról, életmódjáról.

 Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy csak azokat a háztartásokat keresik meg a kérdezők, akiket előzetesen levélben értesítettek. A kerületi rendőrkapitányság felhívja a Tisztelt Lakosságot a körültekintő, gondos eljárásra a kérdezők beengedésénél, így különösen arra, hogy minden esetben kérjék a felmérést végzőktől a személyazonosságuk igazolását.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet biztosítja, hogy a kérdésekre adott válaszok alapján senki nem lesz beazonosítható, minden információt titkosan, a hatályos jogszabályoknak megfelelően kezelnek.

A felmérés elővizsgálata Budapesten 2018. augusztus 24. és 26. között zajlik, a fővizsgálat pedig 2018. szeptember 1. és december 15. között.

A felmérésről további információk itt találhatók: www.ogyei.gov.hu

Népegészségügyi felmérés-táplálkozási és tápláltsági állapot vizsgálatáról