Ugrás a tartalomra

Nagytétényben a település névadójára, Tétény Vezérre emlékeztek - VIDEÓVAL FRISSÍTVE

2015. november 23. hétfő
A Nagytétényi Polgári Kör második alkalommal rendezte meg Tétény Töhötöm Vezér Napját a Szelmann Házban november 7-én. A rendezvény minden ízében a honfoglalás korát idézte fel, melyre idén is sok család látogatott el.
Nagytétényben a település névadójára, Tétény Vezérre emlékeztek - VIDEÓVAL FRISSÍTVE

A reggel 10 órai kezdéskor László Istvánné, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke köszöntötte a vendégeket és ismertette a nap programjait a Szelmann Ház Télikert Galériájában. Ezt követően Bánhegyi Ferenc igazgató, történelemtanár tartott egy rendkívül átfogó és információkban bővelkedő előadást a rovásírásról és a magyar kézpőművészet gyökereiről. A honfoglaló magyarok szokásairól és hétköznapi életéről is számos érdekességet megtudhatott a hallgatóság.

Az izgalmas előadás második részében Mohácsi Sándor festőművész alkotásait mutatta be Bánhegyi Ferenc. A "Rovás és kép" című kiállítást Nirsch Kincső, a Bartók Béla úti Általános Iskola tanulójának szavalata nyitotta meg. A program az udvaron folytatódott, ahol is a Budafokos Baranta Egyesület harcászati bemutatóját nézhették meg a családok.

A Szelmann Ház termében az Archaika Kerámiapark művészeti vezetője Vinczéné Lőrincz Ágnes honfoglalás kori és szkíta leleteket mutatott meg a gyerekeknek, melyek közül néhányat el is készíthettek agyagból. Egy másik asztalnál a nemezelés fortélyait leshették el a kicsik Szabó Máriától. A bőrművesség iránt érdeklődök pedig honfoglaláskori jelképeket készíthettek Vámos Károly segítségével. A sok kézműveskedés után finom ebéd várta a résztvevőket: bárki ingyen megkóstolhatta Hun Király Áldos ételét, melyben háromféle hús, zöldségek, korabeli fűszerek és köles volt.

Az eseményen részt vett Karsay Ferenc polgármester és Szabolcs Attila, Budafok-Tétény országgyűlési képviselője is.

Kapcsolódó anyagok:

http://www.promontortv.hu/2015/11/16/2-teteny-tohotom-vezer-napja-a-szelmann-hazban/

http://www.promontortv.hu/2015/11/20/rovas-es-kep-kiallitas-a-szelmann-hazban/

Az M1 Híradója is beszámolt az eseményről, szombaton a 22 órai hírösszefoglalóban.

Az eseményről az Echo Tv aznapi 19.30-as Híradója is beszámolt. (A videóban 15.52-től)