Ugrás a tartalomra

Nagyarany Balla Gézának

2018. december 12. szerda
Kárpát-medencei borverseny a borászati iskolában
Nagyarany Balla Gézának

A Magyar Borakadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Zászlósborok Rendje és a Soós István Borászati Szakképző Iskola az idei évben is, immár tizenharmadik alkalommal rendezte meg a Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyt. A november 15-i megmérettetésre rekordszámú, 169 minta érkezett a határon túli borászatoktól, összesen hat országból. A zsűriben nemcsak magyarországi szakemberek, hanem a nevezők, a határon túli borászok közül is többen helyet foglaltak, és kóstolás után a 100 pontos rendszerben értékelték a borokat.

Magyar Borakadémia és a Zászlós Borok Rendje 2005-ben azért hozta létre ezt a versenyt, hogy a határon túl élő borászok borait minél szélesebb körben megismerje a szakma. Zilai Zoltán borász, a Magyar Borakadémia elnöke elmondta, ez a verseny szakmai céllal és értékkel megrendezett program, de egyben közösségépítő rendezvény is. Hozzátette még, hogy itt találkozhatnak a borászok, kicserélhetik tapasztalataikat, tudásukat, és új irányokat ismerhetnek meg. A verseny lebonyolításában a Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola tanárai és diákjai is részt vettek. A tanulók tételenként töltötték a borokat a poharakba. Újdonságnak tekinthető, hogy idén első alkalommal külön kategóriába sorolva minősítették az „alternatív technológiával” készített borokat, mint az öko-, a bio-, a biodinamikus, a narancs és a „kénmentes” – nagyon alacsony kénessav-használattal készült – bortételeket. Balla Géza borász és zsűritag elmondta az alternatív borok kóstolása után, hogy nagyon sok bor készül mostanában ilyen eljárással, és vannak is szép termékek, de még nagyon sok a borhiba a mintákban. Hozzátette: nagy lehetőségek vannak ezen a téren, de még hosszú az út. A verseny végeredményét november 22-én, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a „Borest a Borakadémián” rendezvényen hirdették ki. (Viszkocsil Dóra)


Nagyarany minősítést kapott:

Balla Géza Pincészete: Feketeleányka Sziklabor, 2013, Erdély, vörös

Cuk Borház: Erik: Pezsgőbor, 2015, Muravidék, fehér

Kováts Pincészet: Kováts Attila: Chardonnay, 2017, Dél-Baranya, fehér

Kretzinger Imre: Olasz rizling, 2017, Erdély, fehér