Ugrás a tartalomra

Muzsika és hagyományőrzés Budafok óvárosi részén

2016. július 12. kedd
Idén is sokan vettek részt a Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör rendezvényén
Muzsika és hagyományőrzés Budafok óvárosi részén

Tizenhetedik alkalommal rendezte meg a Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör a Péter-Pál-napokat. A háromnapos rendezvény hagyományosan, Schams Ferenc és Pettenkoffer Sándor emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődött a tangazdaságban. A pénteki nap folyamán Majoros István szobrászművész méltatta Pató Róza alkotásait a Seybold-Garab Pincében megrendezett kiállításmegnyitón. Az eseményen Győrffy Gergely hegedűművész, a művésznő fia muzsikált.

A Péter-Pál-napok második napján reggel 8 órakor a Budafoki Fúvósegylet ébresztette az utca lakóit Arató László vezetésével. A sétán Németh Zoltán alpolgármester is részt vett. Az ünneplők együtt vonultak a zenekarral a Péter-Pál-kápolnához, ahol ökumenikus istentiszteletet tartottak. Elsőként Sárhegyi Zoltán plébániai kormányzó, majd Topolánszki Ákos református lelkész szólt a hívekhez. A szónoklatok közben a Lampart-MOM vegyes kar énekelt gyönyörű dalokat. Az istentisztelet után a program az Ősök fájának megkoszorúzásával folytatódott, ahol Garbóci László mesélt a településrész történetéről. A nap hátralévő részében a Seybold-Garab Pincében zajlottak az események. Elsőként Szigeti Zoltán, a polgári kör alelnöke nyitotta meg a Budafok-Tétény – képes válogatás a Facebookról című fotókiállítást. Idén több mint 60 fotós alkotásait nézhették meg az érdeklődők. A pince falán elhelyezett vászonra tematizálva vetítették ki az alkotásokat, de néhányat közülük kinyomtatva, bekeretezve, paravánon is megtekinthettek az érdeklődők.

 megnyitón két lelkes amatőr fotóst emelt ki Szigeti Zoltán az alkotók közül, akik rendkívül aktívan töltenek fel fényképeket a kerületről. Az egyik Szentgyörgyvölgyi Éva, a másik Béres István volt, akik részt is vettek a megnyitón. A pince udvarán egész nap kézműves-foglalkozást tartottak a gyerekeknek, amelyen virágból készíthettek ajtódíszeket az ügyes kezű művészpalánták. Nemcsak a gyerekek, hanem a szülők és nagyszülők is kedvet kaptak a virágkötéshez. A szombati napon fellépett a szlovákiai Fülekről érkezett Pro Kultúra Férfikar. Rengetegen voltak kíváncsiak a Biblia-kertben megrendezett ifjúsági szintetizátoros hangversenyre is, amely – mint Németh Zoltán a megnyitóban elmondta – a Zenés nyári esték Promontoron rendezvénysorozat első programja volt. A nemrégiben átadott gyönyörű parkban a XVI. kerületi Rácz Aladár Zeneiskola szintetizátor szakos tanulói – tanáruk, Kovács Attila vezetésével – közel kétórás koncertet adtak, amelyen Karsay Ferenc polgármester is részt vett.. A rendezvény utolsó napja csak a gyerekeknek szólt. A délelőtti kézműves-foglalkozáson szalvétatechnikával készíthettek faliképet a kicsik, 11 órakor pedig a Babszem Jankó Gyermekszínház előadásában tekinthették meg Ilók és Mihók mulatságos népi meséjét. Minden nap finom ebéddel várta a vendégeket a Seybold-Garab Pince. (Viszkocsil Dóra)