Ugrás a tartalomra

Múzeumok éjszakája Budafok-Tétényben

2016. június 25. szombat
Idén is nyitva tartanak a kiállítóhelyek a júniusi napforduló éjjelén
Múzeumok éjszakája Budafok-Tétényben

Közeledik a napforduló, az év legrövidebb éjszakája, és mint tizenhárom éve minden júniusban, a Múzeumok éjszakája is. A június 25-én kora délutántól másnap hajnalig tartó program amolyan könnyed, nyár esti kirándulás telis-tele családi szórakozással, kulturális programokkal és a helyszínek megközelítését segítő buszjáratokkal. E nap különlegessége, hogy egy belépőjegy megvásárlásával az összes részt vevő intézmény látogatható, köztük három Budafok-Tétényben is. A kerületi lakosok a Törley-buszjárattal a Camponától a Deák térig több mint húsz kiállítási helyszínre tudnak eljutni az egész éjszakás belépőjeggyel. A Törley-busz 18 órától két óra harminc percig 7-10 percenként indul a Camponától.

A Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont délután kettőtől várja a látogatókat, akik a kiállítótérbe lépve egy pezsgősdugó belsejében találják majd magukat, amelyből egy palackba jutva átsétálnak a pezsgőspohárba, miközben megismerkednek a Törley múltjával és jelenével, a félóránként induló pincesétákon pedig kiderül, hogyan kerül a buborék a pezsgőbe. Hat órától a Szironta Csengettyű Együttes, fél héttől Takáts Eszter zenekara és este fél kilenctől a Micheller Myrtill és Pintér Tibor (VOICE&GUITAR) adnak koncertet.

A Csodák Palotájában este hat órakor nyílnak ki a kapuk. Itt játékos feladványokkal és tudományos rejtvényekkel készülnek kicsiknek, nagyoknak. Sor kerül olyan rázós kísérletekre, amelyektől a hajunk is égnek áll, kísérleti bemutatókra és buborékshow-ra is. Este nyolc órakor a Tudományos Csopa Cafe- EXTRA vendége lesz Iván Béla, az MTA levelező tagja, éjjel fél tizenkettőkor pedig jön a nagy BUMM! a Campona parkolójában.

A nagytétényi kastélyban délután kettőkor családi programmal kezdődik a Múzeumok éjszakája. Három órától és este fél nyolctól élőszereplős nyomozós játékon vehetnek részt a látogatók, a gyerekeket fél háromtól intarzia műhely, fél hattól pedig hangszeres, zenés, mozgásos játék várja Csévi Annamáriával. A délután folyamán lesz barokk táncház, menüett-táncbemutató és tánctanítás, valamint vetített képes előadások. A Precízió és luxus címmel megrendezett órakiállítás, a Virágoskert és az állandó bútorkiállítás tárlatvezetéssel is látogatható, este fél kilenctől pedig másfél órás világzenei koncertet hallgathatnak az idelátogatók. (Tamás Angéla)