Ugrás a tartalomra

Mozgalom a családokért

2018. december 05. szerda
Budapestért díj a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetőjének
Mozgalom a családokért

Mozgalom a családokért Budapest egyesítésének 145. évfordulója alkalmából 26 jeles személyiségnek adták át a fővárosi elismerő címeket az Új Városházán november 17-én. Budapestért díjat vehetett át a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetője, Skrabski Fruzsina, akit a családközpontú szemlélet és a tudatos gyermekvállalás elterjedéséért végzett elkötelezett tevékenysége, társadalmi szerepvállalása elismeréseként díjaztak. Az eseményen részt vett Karsay Ferenc polgármester, aki személyesen gratulált a kitüntetettnek. Az ünnepség után kérdeztük Skrabski Fruzsinát, aki rendkívüli módon meghatódott a díj átvételét követően.

– Mit jelent önnek és a mozgalomnak ez a díj?
– Hatalmas megtiszteltetésnek érzem, és ezzel együtt nagy felelősségnek is. Ez a díj azt igazolja, amit eddig is tudtunk, hogy a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom jó úton halad, és nagyon nagy szükség van rá. Folytatnunk kell a küldetésünket, amihez most nagy lendületet kaptunk.
– Mi a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom küldetése, miért van rá ekkora szükség?
– Az emberekben nagyon nagy az igény a valódi értékekre, a családra és a gyerekekre. A mozgalmat annak idején szüleim, Kopp Mária orvos, pszichológus és Skrabski Árpád mérnök-szociológus azért alapította, hogy megszülessenek a kívánt, tervezett gyerekek Magyarországon, és hogy a fiatal nemzedékek megvalósíthassák családdal kapcsolatos álmaikat. Megörököltem tőlük ezt a nemes feladatot, és hiszek benne, hogy ez a mozgalom az ország egyik legerősebb civil szervezete lesz, hiszen a kívánt gyerekek megszületése olyan szerethető gondolat, hogy egyre többen csatlakoznak hozzánk. A tavalyi évben készített felmérésünkben egyetemistákat kérdeztünk arról, hogy hány gyereket szeretnének. A válaszok biztatóak, hiszen átlagban két és fél gyermeket szeretnének, ez a szám évekkel ezelőtt alacsonyabb volt.
– De mégis miért van az, hogy nem születnek meg azok a gyerekek Magyarországon, akikre a fiatalok annyira vágynak?
– Mi is kíváncsiak voltunk erre, ezért megkérdeztünk sok gyermekvállalás előtt állót, és azt válaszolták, hogy nincs megfelelő partner hozzá, hogy félnek a szülői szereptől és az anyagi nehézségektől. Ezért úgy gondoljuk, hogy az első és legfontosabb a szemléletformálás és a segítségnyújtás. Nagyon sok programmal és díjjal próbáljuk felhívni a figyelmet a család fontosságára. Az elmúlt években sok település csatlakozott hozzánk, Budafok-Tétényben működik a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom egyik legaktívabb szervezete.
– A mozgalomban végzett önkéntes munka mellett több dokumentumfilm is az ön nevéhez köthető. Most esetleg készül-e új alkotás?
– Igen, nagyon szeretem ezt a műfajt, és most, hogy a kislányom már óvodás lett, nagyobb odaadással vághatok bele a filmek készítésébe. Pont a mozgalom ihlette a legújabb pozitív hangvételű forgatókönyvemet. A sok beszélgetés kapcsán mindig az derült ki, hogy a fiatalokban nagy a félelem, főként a szülői szerep kapcsán, mert az ő szüleik is elváltak, és mi lesz, ha ez velük is megtörténik. Ebből kiindulva olyan emberekkel készítettünk interjúkat, akiknek rossz gyermekkoruk volt, de most boldogan élnek. Bebizonyították, hogy a rossz szülői mintákat meg lehet változtatni. A tervek szerint két év múlva lesz kész a film. (Viszkocsil Dóra)