Ugrás a tartalomra

Minden napra egy vonal - Videóval frissítve!

2017. július 11. kedd
A hónap művésze: Csobán András festőművész, szobrász
Minden napra egy vonal - Videóval frissítve!

A Kerület napján adták át Csobán András kerületi festőművész és szobrász alkotását, a Szőlőfürt meg a többiek című köztéri kompozíciót. Az alkotás ezentúl a Szomszédok Piaca előtti új közösségi tér része lesz. Ennek is köszönhető, hogy Csobán Andrást választotta meg az önkormányzat a hónap művészének júniusban.

Az alkotó a szegedi Tömörkény István Képzőművészeti Szakközépiskolában szobrász szakon, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán, Sváby Lajos és Szabados Árpád növendékeként végezte tanulmányait. A diploma megszerzése után Szegeden folytatta alkotói tevékenységét, mellette a Dugonics András Piarista Gimnázium rajz-művészettörténet tanáraként dolgozott.

Fontos számára a rendszeres munka, „húzzunk minden nap legalább egy vonalat”. Mindig azt állítja magáról, hogy ő egy „csináló ember”, aki fest és szobrot is alkot, de ha kell, házat szigetel vagy járdát készít. Sokoldalúsága megmutatkozik szerteágazó tevékenységében. Szegedi évei alatt a piarista templomba készített fa és terrakotta domborműveket, nagyméretű táblaképeket, Sopronban a Mária-oszlop és a Storno-kereszt restaurálásában vett részt restaurátor kollégáival, emellett számos műemlék épület rendbehozatalában segédkezett. Budapestre költözve a reklámiparban dolgozott barátjával, majd filmes munkák következtek a fóti és az etyeki filmstúdiók szobrász- és festőrészlegében.

A mai napig rendszeres résztvevője országos tárlatoknak, kiállításoknak. Számos egyéni és közös kiállítása volt már az országban és külföldön. 2007-ben a Klauzál Gábor Művelődési Központban is bemutatkozott.

14 éve él Budapesten, a XXII. kerületben pedagógus feleségével és gyermekeivel. Budafok-tétényi lakosnak érzi magát. A Piactérre tervezett nyertes pályaművét (szoborkompozíciót) – melyet a kerület napján lelepleztek le – fordulópontnak tekinti életében, ami lehetővé teszi az intenzívebb jelenlétét a kerület mindennapjaiban.

(VH)

A Promontor TV portréja: