Ugrás a tartalomra

Megújuló parkok, közterek, középületek

2017. január 26. csütörtök
Budafok-Tétény önkormányzata idén is számos beruházást és fejlesztést tervez a kerületben, hogy szebbek legyenek a közterületeink és a középületeink
Megújuló parkok, közterek, középületek

Az önkormányzat idén is nagy figyelmet fordít arra, hogy bővüljenek és megszépüljenek a kerületi parkok, közterek és középületek – tudtuk meg a városháza illetékeseitől. A többi között az önkormányzat megkezdi a Kísérleti lakótelepen a szolgáltatóházak alatti teremgarázs szerkezeti felújítását, valamint a teremgarázs feletti lapostető szigetelését és az itt található térburkolat megújítását. A munkálatok várhatóan a tavaszi hónapokban kezdődhetnek el, a kiviteli tervek már készen állnak, jelenleg a közbeszerzés előkészítésén dolgoznak a hivatal szakemberei.

Az előző évekhez hasonlóan idén folytatódik a balatonakali üdülőtábor felújítása is. Korszerűsítik a tábor térvilágítási hálózatát, és az elektromos főelosztó, valamint a gondnoki épület tetőcseréje is szerepel a tervekben.

Az önkormányzati tulajdonban lévő lakóépületeknél, lakásoknál a márciusban a képviselő-testület elé kerülő költségvetés függvényében további komfortosítás várható (csatornabekötések, gázbevezetés, fűtés-korszerűsítés), néhány épületnél homlokzatfelújítást is terveznek. Akadálymentessé válik a Polgármesteri Hivatal épülete is. Ez a munka már elkezdődött, a kivitelezés leglényegesebb eleme egy 12 személyes teherbírású, 6 megállóhellyel kialakított felvonó létesítése. A beruházás költsége 67,7 millió forint, és a tervek szerint idén május közepére készül el.

Folytatódódnak a már eddig is sikeresen működő Budafok-belváros megújul, a Régi idők új kapui és a Muráliák Budafok belvárosában elnevezésű projektek, továbbá részlegesen felújítják a Barlanglakás Múzeumot is. Rendezni fogják a Kossuth Lajos utca 24. szám alatti ingatlan – vagyis a volt Községháza – környezetét, és részlegesen az épületet is felújítják. Előkészítik a területet a Vágóhíd utcai aluljáró átépítéséhez, amelyet a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. várhatóan 2018-ban valósít majd meg.

A piac környéke is tovább szépül, a Pécsi utca első ütemének építése során aszfaltozni fogják a murvás utat, járda és csatorna is létesül. A beruházás során a zúzott köves útburkolat helyére csapadékcsatorna, valamint szilárd burkolatú út épül, egyoldali járdával. Az építési munkálatok befejeztével környezetrendezés is lesz a mellette lévő területen, többek között platánfasort telepítenek, és termőföldterítéssel friss gyepet ültetnek. A Tűzoltó utcával párhuzamosan pedig fasort telepítenek, hogy szebbé tegyék a piac mögötti területet. A beruházás bruttó összege mintegy 72,5 millió forint. A munkálatok várhatóan február elején kezdődnek, az időjárási körülményektől függően.

A Káldor Adolf Szakorvosi Rendelőintézet külső megújulása után a belső tereit is felújítja az önkormányzat, több ütemben, továbbá az út- és járdaépítési program, valamint játszótér- és lakótelepi parkfejlesztések is folytatódnak ebben az évben. Az elképzelések az idei költségvetés márciusi elfogadásától függően részben még módosulhatnak, de a tervek alapján ismét komoly fejlesztés várható.

(Budafokteteny.hu)