Ugrás a tartalomra

Megsült Budafok-Tétény Kenyere

2016. szeptember 03. szombat
A borfesztivál ideje alatt a kenyeret a Piactéren a Brucker Pékségnél, valamint a Kossuth Lajos és a Mihalik utca sarkán lehet megkóstolni.
Megsült Budafok-Tétény Kenyere

Augusztus 20-án Udvarnoky László plébános megszentelte, szeptember 3-án, a 27. Budafoki Pezsgő és Borfesztiválon Karsay Ferenc polgármester pedig bemutatta a nagyközönségnek a kerület kenyerét, amit sváb recept szerint, budafoki élesztő felhasználásával a kerületi Brucker Pékség sütött meg. Minden eladott kenyér után 50 Ft jótékony célra megy: az Élelmiszerbank Örökbefogadási programjának köszönhetően a XXII. kerület rászorulói jutnak segítséghez tartós élelmiszer formájában.

A „kerület kenyere” ötlettel Kertész Ákos, a Brucker Pékség tulajdonosa kereste fel Budafok-Tétény Önkormányzatát. A Brucker Pékség május 31-e óta hivatalosan is az önkormányzat stratégiai partnere, így örömmel állt a kezdeményezés mögé, hiszen az ötlet megvalósítása több kerületi rászoruló család életét is könnyebbé teheti.

Budafok-Tétény sváb hagyományait felelevenítve a kenyér sváb receptúra alapján készül, budafoki élesztő felhasználásával 75 dkg-os kiszerelésben. A minőségi alapanyagoknak köszönhetően kimondottan ízletes, egészséges, és napokig megőrzi állagát.
A kenyér 290 Ft-os áron vásárolható meg a Szomszédok piacán és több nagyobb élelmiszerlánc üzletében. Minden eladott termék után 50 Ft-ot jótékony célra fordít a vállalkozó.

A befolyt adományok célba juttatásához a Brucker Pékség az Élelmiszerbankot hívta segítségül és „örökbe fogadta” Budafok-Tétényt. Az Élelmiszerbank Örökbefogadás programjának keretében az Egyesület a befolyt pénzadományt működése során megsokszorozza, annak többszörösét juttatja el élelmiszeradományként a budafok-tétényi rászorulókhoz. A kerületben az Élelmiszerbank egyik partnere a Családsegítő Szolgálat, akin keresztül biztosan az arra leginkább rászorulókhoz jutnak el az élelmiszerek.

Az Örökbefogadás program támogatóinak segítségével, az elmúlt 2 év során országos szinten közel 90 tonna élelmiszer jutott el a rászorulókhoz,  aminek a hozzávetőleges értéke 90 millió forint. A programhoz csatlakozó felelős vállalkozók egy település/járás kiválasztásával és pénzügyi támogatásával hozzájárulnak ahhoz, hogy az Élelmiszerbank Egyesület minél hatékonyabban tudja az ország egyes részeit lefedni és ezáltal a rászorulókhoz élelmiszert eljuttatni. A támogatáson keresztül a vállalkozó a kiválasztott járás, kerület, ez esetben Budafok-Tétény Örökbefogadójává válik.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesületről
Az Élelmiszerbank több mint 10 éves fennállása óta folyamatosan növeli az általa megmentett és összegyűjtött élelmiszerfeleslegek mennyiségét.
Az Egyesület gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a feleslegessé vált élelmiszereket, melyek között vannak közeli lejáratú vagy csomagolás hibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is. Az így összegyűjtött élelmiszerrel az Élelmiszerbank országosan segíti a nélkülözőket.
Az Egyesület 2015-ben 2600 tonna élelmiszert juttatott el ingyenesen nélkülözőkhöz. 300 partnerszervezetén keresztül közel 300 000 rászorulót lát el rendszeresen. 2005-ös megalakulása óta 37 400 tonna élelmiszert osztott ki közel 17,2 milliárd forint értékben.

www.elelmiszerbank.hu

A programról bővebben itt tájékozódhat.

Az Inforádióban elhangzott beszélgetést Kertész Ákos ötletgazdával, a Brucker Pékség tulajdonosával itt lehet meghallgatni.