Ugrás a tartalomra

Meglepetéskoncert Fábián Julitól és Zoohackertől

2016. augusztus 24. szerda
Minőségi elektroakusztikus popzene az Oroszlános udvarban
Meglepetéskoncert Fábián Julitól és Zoohackertől

Két különböző műfajból érkező, kiváló zenész, Fábián Juli és Palásti Kovács Zoltán, alias Zoohacker ad másfél órás koncertet szeptember 3-án a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon, az Oroszlános udvar színpadán. Kérdéseinkre a 2011-ben megalakult Fábián Juli & Zoohacker formáció szerzőpárosa, az elektronikus zene megszállottja, a zenetanár, zenész és producer Zoohacker, valamint az izgalmas hangú, sok műfajt próbáló jazzénekes, Fábián Juli válaszolt.

– Hogyan kezdődött a közös munka?
Fábián Juli (F. J.): – Amikor a Barabás Lőrinc Eklektricben énekeltem, egy remixszel megkeresett minket Zoohacker. Sokat dolgozott a hangommal, és a dal fel is került egy válogatásalbumra. Ezután ismét jelentkezett, hogy zenei alapokat mutasson és meséljen a terveiről, elképzeléseiről. Nekem annyira tetszett minden munkája, hogy elkezdtünk ismerkedni, barátkozni, majd együtt dolgozni.
Zoohacker (Z.): – Régóta próbáltam olyan előadót keresni, akivel nagyon sok stílusban meg tudom formálni a dolgaimat. Hangzó zenetörténészként és DJ-ként is sok műfaj érdekel, zeneszerzőként pedig akkor érzem jól magam, ha nincsenek korlátaim. Julit a tévében hallottam először énekelni, és vettem a bátorságot, hogy egy internetes fórumon írjak neki. Rögtön éreztem, hogy azonos szellemi kultúrkörből táplálkozunk és a zeném inspirálja őt. Kezdettől fogva úgy működtünk, mintha zenei testvérek lennénk.
– Könnyen megtalálták a közös hangot?
F. J.: – Nem volt nehéz, mert mind a ketten nagyon nyitottak vagyunk, zeneileg mindenevők. A közös pont a zenei ízlés volt. Annak dacára, hogy Zoohacker az elektronikus zene terén ért el sikereket, én a jazzben, kíváncsiak voltunk arra, mit tudnánk közösen összehozni. Ő is korlátokat bontogat, határokat feszeget, ahogy én is. Izgalmas dolog, hogy bármilyen anyagot beszipkázhatunk a saját világunkba és minőségi popzenét hozhatunk létre.
Z.: – Nagyon jól kiegészítjük egymást. Alkotótársak vagyunk, és noha én írom a zenei, hangszerelési részeket, meg a dal alapját is én kezdem el, amikor megvan az egésznek a váza, odaadom Julinak, aki nemcsak a szöveget írja, hanem a dallamokat is. Sokszor a szöveggel együtt születik az énekdallam, és bár vannak ötleteim, többnyire az ő tollából születik meg a szám.
– Milyen felállásban és milyen műsorral érkeznek?
F. J.: – Heten zenélünk, ahogy minden koncertünkön, és a tavaly megjelent Shine című lemezünk anyagát fogjuk bemutatni, kiegészítve egy-két nemrég készült, új számmal.
Z.: – Teljesen más élő zenekarral megformálni a dalokat, mint eszközökön – interneten, rádión, lemezen – keresztül, ezért sokkal több meglepetésre, művészibb előadásra nyílik lehetőségünk. (Tamás Angéla)