Ugrás a tartalomra

Márciusban feltámad a Queen

2018. január 17. szerda
Kocsis Tibor finomra hangolva hozza el nekünk a legendás rockbanda életművét
Márciusban feltámad a Queen

Márciusban feltámad a QueenAz ezredfordulósok – és az utánuk születettek – talán már nem erre az együttesre csápolva nőttek fel, de az előző generáció egyik zenei etalonja minden bizonnyal a Queen brit rockzenekar volt. A Klauzál Gábor Budafok-tétényi Művelődési Központban március 11-én rendeznek meg egy – a Budapest Jazz Orchestra által életre keltett – emlékkoncertet, amely a két, egymástól szinte teljesen idegen zenei műfajt vegyíti majd, új hangzást adva a világhírű slágereknek.

Ismert szólisták adják elő a dalokat, közülük az egyik a 2011-es X-Faktor zenei tehetségkutató győztese, Kocsis Tibor. Nem idegenek neki a tematikus estek és előadások, hiszen számtalan hasonló koncerten vett már részt. Ez az emlékkoncert viszont több okból kedves számára. Régóta elismeri a jazz-nagyzenekar munkáját, különösen örült azonban a rockzenekart „újragondoló” felkérésüknek. Gyerek volt ugyan a Queen fénykora idején, de a rockballadák már akkor nagy hatással voltak a még mindig igen fiatal előadóra. Lemezgyűjteményeiről, a televízióban látott, Freddy Mercuryhez kötődő emlékeiről szívesen beszélt. Mind minden rajongó, ő is szomorúan fogadta a banda énekesének 27 évvel ezelőtti halálát, csodálattal hallgatta az egy évvel későbbi londoni emlékkoncertet, különösen George Michaelre emlékszik élénken.

Fellépésein a mai napig sokszor adja elő valamelyik közismert dalukat, a Somebody To Love eléneklése szinte kötelező elem a repertoárban (talán mert ezzel a számmal énekelt hatalmasat a tehetségkutatóban). Ez az előadás azonban mégis eltér a megszokottaktól, hiszen „Tibó” alapvetően popzenésznek vallja magát, márciusban viszont jazzesített stílusban kell majd előadnia az egyébként rockbandára írt slágereket. Mégsem érzi ezt különösebben zavarónak, hiszen a Queen is rengeteg zenei stílust és elemet rakott a műveibe – mondta el lapunknak az énekes. Egy olyan banda volt ez, amely alapítása után lassan 60 évvel is ámulatba ejti a hallgatóságot, életművük végeláthatatlan, hangszereléseik sokszínűsége a mai napig utánozhatatlan. Nem is az utánzás a célja a mieinknek, hanem tisztelgés a legendák előtt valamilyen új, eddig még nem hallott formában.

A közös munkát egyébként a szintén X-faktoros énekesnő, Wolf Kati javasolta, aki korábban már dolgozott a jazz világában. Az emlékkoncert egy sorozat része, ami a Queen Real Jazz nevet viseli, legutóbb Dunakeszi népét ejtette ámulatba a három vokalista és a banda, Csordás Ákossal kiegészülve. Az előadás nem korhoz kötött, a művészek remélik, mindenki megtalálja a műsorban a neki tetsző elemeket. A „régi motorosok” újraélhetik fiatalkorukat, a mai generációval pedig igyekeznek megszerettetni ezeket a legendás dalokat, még ha kicsit más formában is. (Gáll Anna)