Ugrás a tartalomra

Maradjon helyben az iskolák működtetésének joga, felelőssége!

2016. június 16. csütörtök
Interjú a Hír TV-ben és a Karc FM rádióban - „Nem pártpolitikai-, hanem szakmapolitikai kérdés: kötelességünk szólni, ha úgy érezzük, rossz döntés született” – mondta Karsay Ferenc polgármester.
Maradjon helyben az iskolák működtetésének joga, felelőssége!

„Nem kormányellenes kritikáról van szó, nem a kormány ellen szólunk, hanem a szülők és pedagógusaink, kerületi iskolás gyerekeink érdekében kérjük a meghozott döntés felülvizsgálatát, visszavonását. Amit hétfőn a parlament elfogadott nem tartjuk jó, elfogadható megoldásnak. Attól tartok, tévesen tájékoztatták a minisztérium vezetőit a döntés meghozatala előtt a valós helyzettel, a tényekkel kapcsolatban” – mondta a Hír TV Magyarország élőben című műsorának kedd esti stúdióvendégeként Karsay Ferenc polgármester. Budafok-Tétény önkormányzatának vezetője hangsúlyozta: a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége nemrég közös nyilatkozatot adott ki ezzel kapcsolatban és annak egyik aláírójaként, Tarlós István főpolgármesterrel és a többi polgármesterrel teljes egyetértésben azt kérik az oktatási kormányzattól, hogy hallgassák meg szakmai érveiket.  Ha azt az adott település önkormányzata önként vállalja, akkor továbbra is lehessen működtetője a területén lévő iskoláknak, oktatási intézményeknek – mondta Karsay Ferenc.

„Az iskolafenntartás komoly feladat”, és eddig semmi nem történt, ami meggyőzte volna, hogy az állam erre jobb minőségben képes, mint az önkormányzatok – mondta a polgármester a Hír TV élő műsorában, illetve a Karc FM Hangoló című műsorának szerda reggeli adásában.  „A tényleges kiadásaink 1 és 10 százalék közötti részét kapjuk meg állami költségvetési forrásból, a többit nekünk kell hozzátenni, nekünk kell kigazdálkodni. Igazságtalannak tartom, hogy nekünk most fizetni kell és többet, mint amennyit most kapunk lényegesen, és itt válik cinikussá az a mondat, hogy semmi nem tiltja, hogy hozzátegyünk. Akik átveszik, azok is tudják, hogy több pénzért fogják ugyan ezt a feladatot ellátni” – mondta a televíziós-, majd a rádiós műsor vendégeként Karsay Ferenc polgármester.

„A pedagógusok megbecsülése nem csupán pénzkérdés. Hosszú évek működtetői tapasztalata, tapasztalatunk, hogy az elismeréshez hozzá tartozik a jó szó, az emberi hang is, amit talán a leginkább hiányoltak, hiányolnak a fenntartó központi intézmény részéről az oktató-nevelő munkát végzők. Ebben is többet, jobbat tudnak nyújtani helyben az önkormányzatok, mint az újonnan létrejövő, központilag irányított testületek.” – mondta Budafok-Tétény polgármestere.

A Hír Tv-s beszélgetés itt tekinthető meg:
http://hirtv.hu/ahirtvhirei/karsay-cinikus-a-kormany-allaspontja-1347193

A KarcFM-ben elhangzott interjú itt hallgatható meg