Ugrás a tartalomra

Magyar Örökség díj a Nádasdy iskolának

2018. március 20. kedd
A kerületi iskola számos későbbi Kossuth-, Liszt- és Munkácsy-díjas művészt nevelt
Magyar Örökség díj a Nádasdy iskolának

Örökségteremtő, hagyományéltető tevékenysége elismeréseként Magyar Örökség díjat vehet át a Budafok-tétényi Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola és Általános Iskola március 24-én 11 órakor a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. A kivételes kitüntetést a Magyar Örökség és Európa Egyesület által felkért bírálóbizottság ítélte oda az iskolának annak szellemében, hogy az elismerés azon személyeknek, intézményeknek, csoportoknak adható, akik tevékenységükkel hozzájárulnak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez.

„Csak az a nemzet érdemes jobb sorsra és örök életre, amely meg tudja becsülni nagyjait, és amelynek mindig szeme előtt lebeg azok példát mutató munkássága” – vallotta meggyőződéssel Esterházy János, akinek gondolatát megfogadta a Magyarországért Alapítvány, és 1995-ben megalapította a Magyar Örökség díjat, melynek átadására 90. alkalommal kerül sor március 24-én.

A neves személyiségekből álló bírálóbizottság évente tizenkét összejövetelt tart, minden negyedévben három alkalommal ül össze: előbb a díj odaítélése, majd a laudációk elfogadása, végül pedig az oklevelek ünnepélyes átadása miatt.

A negyedévente hét-hét kitüntetett kiválasztása az alulról építkező demokrácia elvén és gyakorlatán alapszik, hiszen bárkinek – határon innen és túl – módjában áll az általa érdemesnek tartott személyt, együttest, intézményt vagy teljesítményt a Magyar Örökség díjra javasolni.

A Karsay Ferenc polgármester által felterjesztett  művészeti iskolát az egykori diákok, Kossuth-, Liszt- és Munkácsy-díjas művészek, valamint az országos zenei szervezetek is érdemesnek tartják arra, hogy bekerüljön a Magyarság Láthatatlan Szellemi Múzeumába.

A díjátadó ünnepségen a laudátor szerepét Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke tölti be, az elismerést az iskola alapítója, Nemes László címzetes igazgató és Arató László, az intézmény vezetője veszi át, a műsort pedig az iskola díjnyertes tanulói, Szabó Dénes (gordonka) és Oláh Kinga (oboa), valamint Beer Ágnes vezényletével a Csilingelő kórus biztosítja.

Az elnyert Magyar Örökség-díjat az iskola díszelőadással ünnepli meg május 24-én a Klauzál Házban. (Tamás)


Képeink a borfesztiválon készültek az iskola néptancosainak előadásán. :: Fotók: Hirschberg Judit