Ugrás a tartalomra

Lenyűgöző szemek

2018. szeptember 30. vasárnap
Kelemen Ágnes festőművész munkáival ismerkedhet meg a művészetkedvelő közönség
Lenyűgöző szemek

Lenyűgöző szemekKülönleges alkotások és egyedi megoldások várják a látogatókat a Klauzál Ház Vén Emil Galériájában több mint egy hónapon keresztül. A Világom világa címmel szeptember 27-én 18 órakor nyíló kiállításon Kelemen Ágnes festőművész munkáival ismerkedhet meg a művészetet kedvelő közönség.

A művész elsősorban akrilképeket fest, és az elkészült munkákból professzionális digitális, szignált, számozott nyomatokat készít. Festményei képeslapokon, Moleskine noteszeken és az Agaruga kollekció termékein – a biopamutból varrt, luxus minőségű pólókon, ruhákon és párnákon – is megjelennek, az ékszerkollekció kör alakú medáljait viszont eredeti, miniatűr akrilfestmények díszítik.
– Majdnem minden képemen női arc jelenik meg. Amióta az eszemet tudom, lenyűgöznek az emberi arcok s főleg a szemek szépsége. Nőalakjaim, miközben életre keltem őket, megosztják velem érzelmeiket, elmesélik szu?rreális álmaikat. Ezekből a képekből festem meg a történetu?ket, de sosem tárok fel mindent, tiszteletben tartom titkaikat – beszél a művek születéséről az alkotó.
Kelemen Ágnes, aki tanult szakmáját tekintve alkalmazott grafikus-tipográfus, világéletében inspiratív környezetben élt. A rózsavölgyi Laszgallner-villában működő, családi könyvmanufaktúrájukban, ahol kis példányszámú könyvritkaságok – reprint és fakszimile kiadványok – készülnek, megrendelőik számára könyveket tervez, illusztrációkat készít. Dédnagypapája, Laszgallner Oszkár festőművész-építész, műegyetemi tanár volt, édesapja nyomdász, férje grafikus, édesanyja pedig műszaki rajzoló lévén rendkívüli precizitással végzi a kódexmásolatok aranyozási munkáit.
Igazi kulturális csemegének ígérkezik a kiállítás, hiszen nemcsak a festőművész alkotásait csodálhatjuk meg, de a kiállítótér egyik szegletében betekintést nyerhetünk a művész családi életébe, a míves kézi munkát igénylő könyvek birodalmába.
Kelemen Ágnest és családját Garbóci László helytörténész és Sipos Erika ékszertervező mutatja be a megnyitón, ahol Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, valamint felesége, Hegedűs Katalin zongorajátékát is élvezhetjük. A kiállítás november 2-ig tekinthető meg a Vén Emil Galériában.

(Tamás Angéla)

Kelemen Ágnes képe: Álmatlanság