Ugrás a tartalomra

Leiskoláztuk az amerikaiakat

2018. szeptember 24. hétfő
Világbajnok lett a Budafóka úszója, Galyassi Szilárd
Leiskoláztuk az amerikaiakat

Aranyéremmel koronázta meg eilati menetelését a magyar junior nyíltvízi úszóválogatott, amely minden idők legeredményesebb világbajnoki szereplését produkálta. Az amerikaiakhoz és az olaszokhoz hasonlóan öt medália a mérleg, a pontversenyben pedig másodikként zárt Magyarország. Az ifjúságiaknál megszerzett váltóarany egyik kovácsa Galyassy Szilárd, a Budafóka 16 éves óriási tehetsége, Horváth Tamás vezetőedző tanítványa.

Gellért Gábor szövetségi kapitány már az egyéni versenyeket követően csendben beharangozta, hogy a „kicsik”, azaz a 14–16 évesek váltója aranyesélyes, és a fiatalok szombaton be is húzták az első helyet a 4x1250 méteres viadalon. Mihályvári Viktória, Szimcsák Mira, Tabi Zoltán és Galyassy Szilárd hatalmas fölénnyel, 43.7 másodperccel előzte meg az amerikaiakat.

„Volt némi izgalom, mert az amerikaiak óvtak, mondván, két olyan versenyzőt is betettünk a váltóba, aki nem szerepelt az egyéni versenyben, és mivel amerikai a főbíró, ezért volt néhány olyan pillanat, amikor bennünk is megjelentek a kérdőjelek, de mivel a szabályok ugyanazok, mint két éve – amikor mi csodálkoztunk rá a németek hasonló taktikájára, mivel a felnőtt vb-n tényleg van ilyen megkötés –, végül megnyugodhattunk: ezt az aranyat senki sem veheti el tőlünk” – közölte a kapitány.
(Ch. Gáll)


Egy korábbi interjúban a Budafóka XXII SE versenyzőivel, Zombori Gábor EYOF-győztes úszóval és Galyassy Szilárd Ifjúsági Európa-bajnok úszóval beszélgettünk idei eredményeikről és a következő időszakban rájuk váró versenyekről.