Ugrás a tartalomra

Lakossági fórumot tartott a beruházó NIF Zrt. a kezdődő vasúti átalakítások miatt

2017. március 03. péntek
Csekély érdeklődés mellett tartott lakossági fórumot a Klauzál Házban a kerületünket is érintő vasúti fejlesztésről a beruházó és a kivitelező cég. Az eseményen megjelentek az önkormányzat vezetői is, a közönség körében ott volt Hajas Ervin, egykori polgármester is.
Lakossági fórumot tartott a beruházó NIF Zrt. a kezdődő vasúti átalakítások miatt

A március 2-i, csütörtök esti fórum témája a Kelenföld-Pusztaszabolcs vonalszakasz felújítása volt, ahol a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a kivitelező, Kitérő 2016 Konzorcium ismertette a terveket.

A hamarosan kezdődő átalakítások a vasúti pálya mellett a kapcsolódó létesítményeket is érintik, így több változást hoznak kerületünk közlekedésében, illetve a vasút melletti építmények és környezetük külső megjelenésében is. Hock Benedek a kivitelező konzorcium egyik cégének, a V-Híd-nak a mérnöke előadásában elmondta: az átalakítások célja, hogy a rossz minőségű, jelenleg 80-100km/h-s sebességkorlátozású szakaszokon is gyorsabban közlekedhessenek a vonatok. Ezzel együtt korszerűsítik az elhanyagolt állomásépületeket, megállóhelyeket és az elavult peronokat, illetve közúti átkelőket. A felújításnak köszönhetően a vonalak környezetében lévő épületek kisebb zajterhelésnek lesznek kitéve.

Kiemelt téma volt a budafoki megállóhely átalakítása, amely már idén elkezdődik. A tervrajzok szerint az állomás épületét megszüntetik, a fővárosi védettség alatt álló egykori vasutas lakóházat pedig elbontják, és az épület anyagait felhasználva, eredeti helyétől kb. 15 méterrel műemléki jellegét megőrizve újra felépítik. Az épület új funkciót kap, zarándokházként működik majd. A megállóhelyhez tartozó peronokat az aktuális uniós szabványoknak megfelelően kiszélesítik és tetővel látják el. A budafoki megállóhely megújítása kapcsán átépül a gyalogos aluljáró is, valamint a felvonó is egy új szintet kap, ezzel biztosítva az akadálymentes közlekedést. Egyúttal a vasúti megállóhelyek közelében mintegy 80 P+R parkolóhely létesül, és több mint 20 B+R, azaz kerékpáros parkoló épül kerületünkben. A zajcsökkentés érdekében újabb zajárnyékoló falakat húznak fel a lakott területek környezetében. A közelmúltban a zajcsökkentés érdekében már több lakóépület esetében megtörtént a nyílászárócsere, ami nagyban köszönhető az önkormányzati vezetők határozott fellépésének, közbenjárásának a beruházó NIF Zrt-nél. A munkálatok várhatóan 2020-ra fejeződnek be.

A beruházással kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket a következő elérhetőségeken várja a kivitelező: V-Híd Építő ZMRt., 1225 Budapest, Nagytétényi út 218. Telefonszám: +36 30 852 7059, E-mail: panasz@vhid.hu. (A fórumon elhangzott, hogy a cég ügyfélszolgálati irodája még nem működik, ezért jelenleg telefonon és emailben várják a megkereséseket.)

A Promontor TV összeállítása: