Ugrás a tartalomra

Közlekedési változások Budapesten a március 15-i nemzeti ünnepen és március 16-án

2019. március 14. csütörtök
2019. március 15-én és 16-án városszerte több helyszínen rendeznek ünnepi programokat, megemlékezéseket. A rendezvények miatt az érintett belvárosi fő közlekedési útvonalakat lezárják, ezért több közösségi közlekedési járat útvonala változik.
Közlekedési változások Budapesten a március 15-i nemzeti ünnepen és március 16-án

Állami ünnepi rendezvények és azok megközelítési lehetőségei

Nemzeti ünnepünkön, 2019. március 15-én Budapest több helyszínén tartanak központi megemlékezéseket, programokat; a hivatalos eseményekről bővebben a marcius15.kormany.hu oldalon tájékozódhatnak. Március 16-án a Magyar zászló és címer napja alkalmából tartanak rendezvényt az Andrássy úton.

 

Ünnepi zászlófelvonás március 15-én 9 órától a Kossuth Lajos téren, díszünnepség 10:30-tól a Múzeumkertben

Magyarország nemzeti lobogója ünnepélyes felvonásának helyszíne, a Kossuth Lajos tér leggyorsabban és legkényelmesebben az M2-es metróval közelíthető meg. A 2-es villamossal ebben az időszakban a Közvágóhíd H végállomástól csak a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) ideiglenes végállomásig lehet utazni. A Kossuth Lajos térről ünnepi felvonulás indul a Nemzeti Múzeum kertjébe.

 

Programok a budai Várban március 15-én 9 órától 18 óráig

Változatos családi programok várják az érdeklődőket a budai Várban, amely ezen a napon a Deák Ferenc tér felől a 16-os buszjárattal, a Széll Kálmán tér felől a 16A busszal, vagy a Clark Ádám térről a Budavári Siklóval közelíthető meg.

 

Programok a Várkert Bazárban március 15-én 9 órától 18 óráig

Családi programokat tartanak a Várkert Bazárban is, amely legkényelmesebben a 19-es és a 41-es villamossal közelíthető meg, és a Döbrentei térről vagy a Clark Ádám térről rövid sétával is elérhető.

 

A magyar zászló és címer napja az Andrássy úton március 16-án 10 órától

Az Andrássy úton az Opera és a Hősök tere között egy 1848 méter hosszú nemzeti zászlót visznek végig. Az Andrássy út teljes szakasza elérhető az M1-es metróval.

 

Útlezárások a belvárosban

Március 15-én, pénteken lezárják a közúti forgalom elől

  • a Múzeum körutat az Astoria és a Kálvin tér között, valamint a Bródy Sándor utcát a Puskin utca és a Múzeum körút között 0 órától másnap hajnalig,
  • a Bajcsy-Zsilinszky utat a Deák Ferenc tér és az Alkotmány utca között, a Károly körutat az Astoria és a Deák Ferenc tér között, valamint az Alkotmány utcát 9-től 10 óráig,
  •  és az Andrássy utat a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon között 10-től 15 óráig.

A budai Várba egész nap nem lehet behajtani.

 

Március 16-án, szombaton lezárják a közúti forgalom elől az Andrássy utat az Opera és a Dózsa György út között, a Dózsa György utat a Podmaniczky utca és a Városliget fasor között, a Kós Károly sétányt, az Olof Palme sétányt, az Állatkerti körutat és a Hősök terét határoló utakat 12-től 15 óráig,

 

A közösségi közlekedést érintő változások március 15-én

Március 15-én, pénteken az ünnepi rendezvények miatt az érintett belvárosi fő közlekedési útvonalakat lezárják, ezért számos közösségi közlekedési járat forgalma, útvonala változik. A BKK kéri, hogy aki teheti, az ünnepi rendezvények helyszínét elsősorban a metrókkal közelítsék meg. Március 15-én egész nap jár az M3-as metró Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között.

Március 15-én az alábbi változásokra kell számítani a közösségi közlekedésben:

  • A 47-es és a 49-es villamos egész nap nem jár. A Városház tér és a Móricz Zsigmond körtér között a meghosszabbított útvonalú 61-es villamossal, Kelenföld vasútállomás és a körtér között pedig a meghosszabbított útvonalú 56A villamossal lehet utazni; a Móricz Zsigmond körtértől Pest felé az M4-es metrót érdemes igénybe venni.
  • A 100E repülőtéri buszjárat egész nap a Kálvin tér és a Liszt Ferenc Airport 2 között, rövidített útvonalon jár. A reptéri busz igénybe vételéhez szükséges 900 forintos jegy az M3-as metró vonalán a Deák Ferenc tér és a Kálvin tér közötti utazáshoz is felhasználható.
  • A 16-os, a 16A és a 916-os busz egész nap két szakaszon közlekedik, a Széll Kálmán tér M felől a Kapisztrán tér, a Deák Ferenc tér felől pedig a Dísz tér megállóhelyig.
  • A 2-es villamos az első járatindulástól várhatóan 11 óráig rövidített útvonalon, a Közvágóhíd H és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között visz utasokat.
  • A 9-es busz a Bajcsy-Zsilinszky út helyett egész nap a Nagykörúton közlekedik, ezért nem érinti a Báthory utca/Bajcsy-Zsilinszky út és a Kálvin tér, illetve a Szentkirályi utca közötti megállókat. A Nagykörúton az éjszakaibusz-megállókban lehet felszállni a 9-es buszra.
  • Az 5-ös, a 7-es, a 8E, a 110-es, a 112-es és a 133E busz várhatóan 13:30 és 18:30 között két szakaszra osztva közlekedik: pesti végállomásától a Blaha Lujza térig, budai végállomásától pedig a Szent Gellért térig (5-ös, 8E, 110-es, 112-es), illetve a Döbrentei térig (7-es, 133E). A 178-as busz ugyanebben az időszakban rövidített útvonalon, a Naphegy tér és a Szent Gellért tér M között visz utasokat.
  • A 15-ös és a 115-ös busz egész nap rövidített útvonalon, észak-pesti végállomásától a Kossuth Lajos tér M megállóhelyig jár.
  • Várhatóan 11:50 és 15:20 között – ha a Bem József teret lezárják a forgalom elől –  a 109-es busz Óbuda, Bogdáni út és a Margit híd, budai hídfő H (a 9-es busz megállóhelye) között, a 19-es villamos Kelenföld vasútállomás és a Batthyány tér között közlekedik, míg a 41-es villamos a Rudas Gyógyfürdő és a Szent Lukács Gyógyfürdő között a Széll Kálmán tér érintésével jár.

 

A közösségi közlekedést érintő változások március 16-án

Március 16-án, szombaton az Andrássy út és a Dózsa György út lezárása miatt kora délután az érintett járatok – valamint a 105-ös busz már délelőtt is – módosított útvonalon, vagy két szakaszra osztva közlekednek. Március 16-án és 17-én az M3-as metró este 20:30-ig Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között közlekedik, ezután a teljes vonalon pótlóbusszal lehet utazni.

Március 16-án az alábbi változásokra kell számítani a közösségi közlekedésben:

  • A 4-es és a 6-os villamos várhatóan 12 és 13 óra között Dél-Buda felől csak a Blaha Lujza tér M megállóig, a Széll Kálmán tér felől pedig csak az Oktogon M megállóig közlekedik. A Blaha Lujza tér és a Király utca megállóhely között is közlekedik egy villamosszerelvény, amely csak a Blaha Lujza téren történő átszállással érhető el.
  • A 20E autóbusz várhatóan 13 óra és 13:40 között a Hungária körút–Zichy Mihály út– Dvořák sétány útvonalra terelve közlekedik, megállva a 30-as busz Ötvenhatosok tere, az éjszakai buszok Kacsóh Pongrác út megállójában, valamint Káposztásmegyer felé a 32-es buszjárat Vágány utca / Róbert Károly körút megállójában is.
  • A 30-as, a 30A és a 230-as busz várhatóan 13 óra és 13:40 között a Dvořák sétány–Zichy Mihály út–Hermina út–Állatkerti körút–Gundel Károly út útvonalra terelve közlekedik, ezért nem érinti a Dvořák sétány és a Gundel Károly út közötti megállóit. A 30-as buszcsalád járataira a 70-es és a 72-es troli érintett megállóiban lehet felszállni.
  • A 70-es trolibusz az Erzsébet királyné útja, aluljáró, valamint a 78-as trolibusz a Keleti pályaudvar M felől várhatóan 10 és 12 óra között csak az Akácfa utca megállóig közlekedik.
  • A 73-as trolibusz várhatóan 12 és 13 óra között nem közlekedik.
  • A 75-ös trolibusz várhatóan 13 óra és 13:40 között az Állatkerti körút–Hermina út–Ajtósi Dürer sor útvonalra terelve közlekedik, megállva a 72-es trolibusz megállóiban.
  • A 76-os trolibusz várhatóan 12 és 13 óra között a Jászai Mari tér felől csak a Lehel tér M, a Keleti pályaudvar M felől pedig – a Wesselényi utca megállótól a 74-es troli útvonalára terelve – a Károly körút (Astoria M) megállóhelyig közlekedik.
  • A 105-ös busz várhatóan 9:50 és 13:40 között az Andrássy út helyett a Podmaniczky utcán közlekedik, ezért a Hősök tere és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti megállóit nem érinti. A Szent István Bazilika és a Honvédkórház között a 9-es busz, valamint a 72-es troli megállóiban lehet felszállni a 105-ös buszra.

 

Forrás: Budapesti Közlekedési Központ