Ugrás a tartalomra

Kocsis Fülöp metropolita és Németh Zsolt országgyűlési képviselő Szíriáról Budafokon - VIDEÓVAL FRISSÍTVE!

2017. december 15. péntek
Kocsis Fülöp görög katolikus érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Kar tagja beszélt december 1-jén a Szent Imre otthonban szíriai útjáról, a keresztények üldözéséről, ezután Németh Zsolt, országgyűlési képviselő tartott előadást. Úgy fogalmazott, a segítséget oda kell vinni ahol a probléma keletkezett, Közel-Keleten is a helyben maradást, illetve a menekültek visszatérését kell támogatni.
Kocsis Fülöp metropolita és Németh Zsolt országgyűlési képviselő Szíriáról Budafokon - VIDEÓVAL FRISSÍTVE!

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Budafok-Tétény csoportja szervezésében Remény a reménytelenségben és Magyarország a kereszténység védelmezője címmel tartott előadás résztvevőit és hallgatóit Hervai István, a KÉSZ csoport elnöke, a rendezvény házigazdája köszöntötte, majd Kocsis Fülöp érsek vetített képekkel illusztrálta szíriai útját, amely szinte végig romok között vezetett.

 

– Szörnyű volt látni ezt a pusztítást, amelynek sok ezer katolikus áldozata volt, mégis inkább gazdasági, mint vallásháborúról beszélhetünk az újjáépítés dicsőségéért – szögezte le Kocsis Fülöp. Hozzátette: a muszlimok ugyanolyan békére törekvő emberek, mint a keresztények, évszázadokig nem is volt gond az együttélésük. A teljes béke azonban még várat magára egy ideig Szíriában, de azért reméli, hamarosan megkezdődhet az újjáépítés.

 

– A háború nyomaival és az ottani keresztények dinamikus életével találkoztam Damaszkuszban, Homszban és Al-Dmeine faluban, ahol a magyarországi gyűjtésből, mintegy tízmillió forintból a lerombolt épületeket, elsősorban a templomot hozzák majd rendbe – mondta végezetül.

 

Németh Zsolt az egyórás előadást megköszönve így reagált: – Izgalmas úti beszámoló volt, egy olyan közel-keleti helyről, ahol évszázadokig békésen éltek együtt muszlimok és keresztények. A külső erők konfliktusának rengeteg az áldozata, segítenünk kell az ott élőknek. Új időszámítás kezdődik most, az újjáépítés időszaka. Rajtunk is múlik, hogy lesz-e keresztény jövő a Közel-Keleten és Európában.

 

Németh Zsolt úgy fogalmazott, a magyar külpolitika ezügyben azt képviseli, hogy a segítséget oda kell vinni ahol a probléma keletkezett, Közel-Keleten is a helyben maradást, illetve a menekültek visszatérését kell támogatni. Ezt a szemléletet tükrözi, hogy a magyar kormány komoly összegekkel segíti a háborúban lerombolt keresztény templomok újjáépítését, de például az erbili kórház működését is segítjük, félévre elegendő gyógyszerkészlet biztosításával.

 

Az ösztöndíjprogramok is kapcsolódnak a magyar kormány segítségnyújtásához, 3-4 ezer Közel-Keleti diák magyarországi tanulmányait tették lehetővé. Éves szinten mintegy háromszáz millió forintot fordítunk az ebből a térségből érkező keresztény diákok ösztöndíjprogramjára, tette hozzá Németh Zsolt. A jogról sem szabad elfeledkeznünk, a háborús cselekmények lezárultával mindenképpen sort kell keríteni a háborús bűnösök felkutatására, elitélésére, hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

 

A szíriai konfliktuskezelés a nyugat részéről katasztrofális volt, és ez nyitotta meg az utat az oroszok számára az ismételt térhódításra, katonai intervencióra, befolyási övezet bővítésre Szíriában, mondta Németh Zsolt. Az előadásokat követően elhangzott: hosszú évek után újra vannak görög katolikus szertartások a kerületben, havi egy alkalommal a Péter-Pál-kápolnában. A következő alkalom december 10-én este fél hétkor lesz.

 

(Temesi László)

 

A PROMONTOR TV összeállítása:

 

 

 

FOTÓ: KOCSIS ZOLTÁN ::