Ugrás a tartalomra

Két bronz, ferde irányzékkal

2019. június 27. csütörtök
Gáll András az U17-eseknél is Európa élvonalában
Két bronz, ferde irányzékkal

Gáll András tavaly első éves serdülőként tizedik helyen végzett az U17-es korosztály háromtusa (úszás plusz kombi, azaz futás közben lövészet) Európa-bajnokságán. Azóta eltelt egy év, Andris augusztusban már betölti a tizenhatot, és felserdülve kitett magáért az U17-es Eb-n Kaunasban: egyéniben és csapatban is bronzérmet szerzett a tavaly még a budafoki Kossuth Lajos Magyar–Angol Két tanítási Nyelvű Általános Iskolába járó, de ma már végzős elsős gimnazista fiatalember.

Két bronz, ferde irányzékkal A Trion SC, a nem is olyan régen alakult kis öttusaklub versenyzői taroltak a litvániai kontinensviadalon: négy magyar éremben is „nyakig” benne voltak. Gáll Andris az U17-es korosztályban egyéniben és csapatban is bronzérmes lett, Erdős Rita pedig egyéniben első, csapatban második helyezést szerzett. És bár Erdős kisasszony nem kerületünkben él és edz, ne feledjük, hogy valaha úszóként Horváth Tamás tanítványa volt a Budafóka SE-ben.

Andris erős számában, a 200 méteres gyorsúszásban 2:06.55 perces egyéni csúccsal ötödik volt, azaz kedvező helyzetből kezdte a kombit a rekkenő litvániai hőségben. Róla köztudott, hogy a mezőny – nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi – legjobb futója, s rendre csak az a kérdés, hogy az idegszámban, a tíz méterről leadott lövésekkel művelt lézerpisztoly-lövészetben hogyan szerepel.

Az első ötös sorozatot 26, a másodikat 19, a harmadikat 15 másodperc alatt teljesítette, ezek bizony közepes eredmények, olyannyira, hogy a harmadik, utolsó lőállásból a tizedik helyen futott ki!

Csakhogy Andris számára a futásban nincs lehetetlen, az utolsó 800 méteres szakaszon egymás után előzte meg az előtte haladókat, s ki tudja, talán még meg is nyeri a versenyt, ha száz méterrel hosszabb a táv.

De nem volt hosszabb, így harmadikként (885 pont) haladt át a célvonalon a dán Jakob Rasmuson (893) és a fehérorosz Ivan Pritkov (887) mögött. Csapatban Horváth Bálinttal és Vajda Jánossal ugyancsak bronzérmet szerzett.

– Nyerni szerettem volna, sajnos a lövészetet elidegeskedtem, talán éppen a magam elé állított magas követelmények miatt. Mindenesetre hasznos tapasztalatokat szereztem az Európa-bajnokságon, amiből már a közelgő világbajnokságon, Szófiában, július 18–26. között tudok építkezni – mondta Andris.
A budafoki versenyző edzője Burcsa Szabolcs a Trionban, az úszóedzéseket azonban a Stamina SC-ben végzi Kovács László keze alatt. Ám ne feledjük, hogy annak idején Andris is a Budafókában ismerkedett meg az úszással, a Horváth Tamás irányította remek műhelyben, s ennek köszönhetően számít a magyar öttusamezőny legjobb úszójának korosztályában.