Ugrás a tartalomra

Kertészek kertésze Budafok-Tétényben

2017. szeptember 11. hétfő
A Budafok-Tétény Kertbarát Kör idén ősszel is megrendezte a hagyományos terménybemutató kiállítását a Klauzál Házban. A rendezvényt Karsay Ferenc polgármester nyitotta meg, aki azt kívánta a termelőknek, hogy leljék kedvüket a kertészkedésben és lássák el családjaikat jó minőségű, friss, egészséges ételekkel.
Kertészek kertésze Budafok-Tétényben

21 kiállító mutathatta meg, hogy az elmúlt időszakban milyen zöldségek, gyümölcsök, virágok és fűszernövények termettek a kiskertjükben.

A 74 tagot számlaló Budafok-Tétény Kertbarát Körből 12-en vettek részt az első alkalommal meghirdetett a "Kertbarátok legszebb kertje" nevet viselő fővárosi versenyen. A Kertészek és Kertbarátok Budapesti szövetségének az volt a célja, hogy a budapesti kerületek tisztasága, rendezettsége, virágos környezetének kialakítása és ahol lehet haszonnövények termelése minél szélesebb körben megvalósuljon.  A versenyre összesen 67-en jelentkeztek. Öt kategóriát hirdettek meg.

1. családi házak kertjei, kerti virágok kiültetése, tisztasága, gondozottsága

2. családi házak előtti közterület, kerti virágok kiültetése, tisztasága, gondozottsága

3. a legszebb virágos lakótelepi előkert kialakítása, tisztasága, gondozottsága

4. lakótelepi erkélyek teraszok, tetőkertek virággal, haszonnövényekkel való kiültetése, gondozottsága

5. családi házak gazdasági (zöldség, gyümölcs, szőlő), kultúr kertjei, azok tisztasága, rendezettsége és gondozottsága

Harmadik és negyedik kategóriában is első helyezést ért el Tarnainé Tóth Irma, második kategóriában második lett Deveskovi Andrásné és az ötödik kategóriában harmadik helyezést ért el Tóth Andrásné. A budapesti verseny összesítésében is dobogós helyen szerepelt a kerületi kertbarát kör. A szeptember 10-i terménybemutatón részt vett Szabolcs Attila országgyűlés képviselő és négy más kerület kertbarátkörének képviselői is. A kiállított terményeket megtekintése után Szabolcs Attila úgy fogalmazott: "hihetetlen, hogy mennyire szépek és egészségesek a kiállított zöldségek és a gyümölcsök. Nincs közöttük egy hibás sem".

A rengeteg gyönyörű terménnyel díszített asztal mellett 11 kertbarát hölgy kézimunkáit is megcsodálhatták a látogatók. Nagy látványosság volt a Takács László szobrászművész által bemutatott jégkehely is, melybe válogatott gyümölcsöket tett a kiállító.

 

(Viszkocsil Dóra)