Ugrás a tartalomra

Jubileumi Péter-Pál-napok

2019. július 14. vasárnap
Huszadik alkalommal ünnepelt a Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör
Jubileumi Péter-Pál-napok

Huszadik alkalommal rendezte meg a Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör elnöksége a Péter-Pál-napi rendezvényét. A háromnapos programsorozatban minden korosztály megtalálhatta a neki tetsző kikapcsolódási lehetőséget. Volt sport, komolyzene, megemlékezés, képzőművészeti kiállítások és gyermekprogramok.

A rendezvény első napján a hagyományokhoz hűen a Tangazdaságban megkoszorúzták a részvetők Schams Ferenc, Pettenkoffer Sándor és Urbán András emléktábláját. Ezt követően Örömfoci címmel hirdettek sportdélutánt az Arany János utcai lakótelepi pályán, majd délután Joó Ernő tavaly állított emléktáblájánál gyűltek össze az emlékezők. A koszorúzást követően a Péter-Pál utcában és környékén dolgozó művészek alkotásaiból álló tárlat első részét nyitotta meg Vankó András, a kör elnöke a Seybold-Garab pincében. „Nagy öröm számunkra, hogy ilyen sok aktív művész él az utcánkban, akiknek a műveit most bárki megnézheti. Emellett különlegessége a mostani tárlatnak, hogy Ócsai Károly és Munkácsy Károly néhány alkotását is ki tudtuk állítani, amiért nagy köszönet a hagyatékok őrzőinek” – mondta az elnök. A kiállítás második része másnap nyílt meg a Borkuckóban.

A Péter-Pál-napok elmaradhatatlan reggeli zenés ébresztőjét idén is Arató László vezette egészen a Péter-Pál-kápolnáig, ahol ökumenikus istentiszteletet tartottak, majd a Lampart-Mom vegyeskar éneket a kis templomban. A kápolna előtt álló hatalmas Ősök fájáról Garbóci László helytörténész mesélt, amit a megjelentek meg is koszorúztak. „Húsz évvel ezelőtt, amikor megálmodtuk és létrehoztuk ezt a rendezvényt, nem gondoltuk, hogy hagyományt teremtünk. Ez nagyon fontos a budafok-tétényi emberek életében, hiszen ez az utca az élő történelem” – mondta Németh Zoltán alpolgármester. A nap programja a Seybold-Garab Pincében folytatódott, ahol a játékos kedvű és a művészetek iránt érdeklődő gyerekeket az Artér művészei avatták be a képzőművészet rejtelmeibe. Amíg a kicsik alkottak, addig a felnőttek a pincében Babindák István klarinétművész koncertjét hallgathatták meg, zongorán közreműködött Miskei László. A jubileumi rendezvény zárónapján délelőtt a gyerekeknek tartottak programokat, az egri Babszem Jankó Gyermekszínház társulat tagjai A holló és a róka című mesét adták elő. Az esti órákban a Budafoki Fúvósegylet művészei adtak nyár esti koncertet a Stáció parkban.

(Viszkocsil Dóra)